Overslaan en naar de inhoud gaan

'Noodfonds mijnschade moet al uitkeren'

Geplaatst opzaterdag 11 april 2015 - 10:15

De Limburgse Adviesraad Oud-Mijnwerkers maant provincie en gemeenten tot spoed als het gaat om compensatie voor schrijnende gevallen van mijnschade.

"Er ligt al anderhalf jaar twee miljoen euro op de plank. Hoe is de status van dat noodfonds? Hoe ver is de inventarisatie? We horen niks."

Druk op de ketel
Hoewel keihard toegezegd, steggelen de oud-mijnbouwgemeenten volgens voorzitter Wiel Friedrichs van de adviesraad nog steeds over de verdeelsleutel van het door hen aan het noodfonds toegekende half miljoen euro. "Kortom, het duurt en het duurt allemaal maar. Bewoners die het betreft, trekken bij ons aan de bel. De nood is in sommige gevallen al jaren hoog. Hoog tijd dat er wat druk op de politieke ketel komt", zegt Friedrichs.

Bal ligt bij gemeenten
Gedeputeerde Bert Kersten zegt dat de bal bij de gemeenten ligt. "
Hoe eerder zij eruit zijn, des te sneller kan er aan de slag worden gegaan. Maak tempo." Kersten benadrukt wel dat de 2 miljoen slechts een druppel op de gloeiende plaat is en de provincie zich ook in de toekomst in het dossier faciliterend zal moeten blijven opstellen.

Mijnschade op agenda
Om dat laatste te bewerkstellingen doet de adviesraad met een brief aan de fractievoorzitters in Provinciale Staten een appèl op de politiek om 'mijnschade' op de agenda te houden, door het onderwerp nadrukkelijk te laten verankeren in het nieuwe coalitieakkoord. Ook eist de adviesraad een rol in het gremium dat zich gaat buigen over compensatiecriteria.

Onderzoek naar verzakking
Sinds 2013 erkent ook het Rijk zijn verantwoordelijkheid. Naast een bijdrage aan het noodfonds gelaste minister Kamp (Economie) een onderzoek naar de oorzaken en effecten van bodemverzakking in de voormalige mijnstreken. Dat onderzoek - veldwerk en analyses van gegevens - wordt uitgevoerd door IHS uit Duitsland en neemt nog zeker een jaar in beslag.

Beginnen met uitkeren
In afwachting daarvan vindt Friedrichs dat het noodfonds al tot uitkering kan komen. "In elk geval kan al gestart worden met het opstellen van criteria waaraan moet worden voldaan om voor een vergoeding in aanmerking te komen.”

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

PvdA-gedeputeerde: gesteggel over noodfonds mijnen stoppen
Oude mijn
CDA stelt vragen over mijnschade-weigering DSM
ANP
'Aanmeldingen noodfonds mijnschade op één hand te tellen'
DSM weigert bijdrage aan noodfonds mijnschade
Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen