Overslaan en naar de inhoud gaan

'Noodfonds mijnschade moet al uitkeren'

Geplaatst opzaterdag 11 april 2015 - 10:15

De Limburgse Adviesraad Oud-Mijnwerkers maant provincie en gemeenten tot spoed als het gaat om compensatie voor schrijnende gevallen van mijnschade.

"Er ligt al anderhalf jaar twee miljoen euro op de plank. Hoe is de status van dat noodfonds? Hoe ver is de inventarisatie? We horen niks."

Druk op de ketel
Hoewel keihard toegezegd, steggelen de oud-mijnbouwgemeenten volgens voorzitter Wiel Friedrichs van de adviesraad nog steeds over de verdeelsleutel van het door hen aan het noodfonds toegekende half miljoen euro. "Kortom, het duurt en het duurt allemaal maar. Bewoners die het betreft, trekken bij ons aan de bel. De nood is in sommige gevallen al jaren hoog. Hoog tijd dat er wat druk op de politieke ketel komt", zegt Friedrichs.

Bal ligt bij gemeenten
Gedeputeerde Bert Kersten zegt dat de bal bij de gemeenten ligt. "
Hoe eerder zij eruit zijn, des te sneller kan er aan de slag worden gegaan. Maak tempo." Kersten benadrukt wel dat de 2 miljoen slechts een druppel op de gloeiende plaat is en de provincie zich ook in de toekomst in het dossier faciliterend zal moeten blijven opstellen.

Mijnschade op agenda
Om dat laatste te bewerkstellingen doet de adviesraad met een brief aan de fractievoorzitters in Provinciale Staten een appèl op de politiek om 'mijnschade' op de agenda te houden, door het onderwerp nadrukkelijk te laten verankeren in het nieuwe coalitieakkoord. Ook eist de adviesraad een rol in het gremium dat zich gaat buigen over compensatiecriteria.

Onderzoek naar verzakking
Sinds 2013 erkent ook het Rijk zijn verantwoordelijkheid. Naast een bijdrage aan het noodfonds gelaste minister Kamp (Economie) een onderzoek naar de oorzaken en effecten van bodemverzakking in de voormalige mijnstreken. Dat onderzoek - veldwerk en analyses van gegevens - wordt uitgevoerd door IHS uit Duitsland en neemt nog zeker een jaar in beslag.

Beginnen met uitkeren
In afwachting daarvan vindt Friedrichs dat het noodfonds al tot uitkering kan komen. "In elk geval kan al gestart worden met het opstellen van criteria waaraan moet worden voldaan om voor een vergoeding in aanmerking te komen.”

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

PvdA-gedeputeerde: gesteggel over noodfonds mijnen stoppen
Oude mijn
CDA stelt vragen over mijnschade-weigering DSM
ANP
'Aanmeldingen noodfonds mijnschade op één hand te tellen'
DSM weigert bijdrage aan noodfonds mijnschade
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen