Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Noodfonds mijnschade moet al uitkeren'

Geplaatst opzaterdag 11 april 2015 - 10:15

De Limburgse Adviesraad Oud-Mijnwerkers maant provincie en gemeenten tot spoed als het gaat om compensatie voor schrijnende gevallen van mijnschade.

"Er ligt al anderhalf jaar twee miljoen euro op de plank. Hoe is de status van dat noodfonds? Hoe ver is de inventarisatie? We horen niks."

Druk op de ketel
Hoewel keihard toegezegd, steggelen de oud-mijnbouwgemeenten volgens voorzitter Wiel Friedrichs van de adviesraad nog steeds over de verdeelsleutel van het door hen aan het noodfonds toegekende half miljoen euro. "Kortom, het duurt en het duurt allemaal maar. Bewoners die het betreft, trekken bij ons aan de bel. De nood is in sommige gevallen al jaren hoog. Hoog tijd dat er wat druk op de politieke ketel komt", zegt Friedrichs.

Bal ligt bij gemeenten
Gedeputeerde Bert Kersten zegt dat de bal bij de gemeenten ligt. "
Hoe eerder zij eruit zijn, des te sneller kan er aan de slag worden gegaan. Maak tempo." Kersten benadrukt wel dat de 2 miljoen slechts een druppel op de gloeiende plaat is en de provincie zich ook in de toekomst in het dossier faciliterend zal moeten blijven opstellen.

Mijnschade op agenda
Om dat laatste te bewerkstellingen doet de adviesraad met een brief aan de fractievoorzitters in Provinciale Staten een appèl op de politiek om 'mijnschade' op de agenda te houden, door het onderwerp nadrukkelijk te laten verankeren in het nieuwe coalitieakkoord. Ook eist de adviesraad een rol in het gremium dat zich gaat buigen over compensatiecriteria.

Onderzoek naar verzakking
Sinds 2013 erkent ook het Rijk zijn verantwoordelijkheid. Naast een bijdrage aan het noodfonds gelaste minister Kamp (Economie) een onderzoek naar de oorzaken en effecten van bodemverzakking in de voormalige mijnstreken. Dat onderzoek - veldwerk en analyses van gegevens - wordt uitgevoerd door IHS uit Duitsland en neemt nog zeker een jaar in beslag.

Beginnen met uitkeren
In afwachting daarvan vindt Friedrichs dat het noodfonds al tot uitkering kan komen. "In elk geval kan al gestart worden met het opstellen van criteria waaraan moet worden voldaan om voor een vergoeding in aanmerking te komen.”

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

PvdA-gedeputeerde: gesteggel over noodfonds mijnen stoppen
Oude mijn
CDA stelt vragen over mijnschade-weigering DSM
ANP
'Aanmeldingen noodfonds mijnschade op één hand te tellen'
DSM weigert bijdrage aan noodfonds mijnschade
Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen