Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Nooddijken Arcen dwars door achtertuin van bewoners

Geplaatst opwoensdag 2 mei 2018 - 15:41

In Arcen oefent het Waterschap Limburg woensdag het opbouwen van demontabele nooddijken.

Opvallend is dat die dwars door de achtertuinen van de bewoners aan de Maasstraat lopen.

130 meter
De tuinen zijn daar wel op ingericht: er ligt al een stenen muur waarop de ijzeren balken gelegd kunnen worden en de schuttingen tussen de tuinen hebben allemaal poortjes. Op die manier kan 130 meter nooddijk gemakkelijk worden aangelegd bij naderend hoogwater.

Dreiging
Limburg kent in totaal ruim vier kilometer kadewanden die er niet permanent staan, maar alleen geplaatst worden als er hoogwater dreigt. Dat is onder andere het geval in Bergen, Well en Arcen. De demontabele muren zijn zo'n anderhalve meter hoog en moeten binnen een bepaald tijdsbestek worden opgebouwd. Daarom wordt daar elke vijf jaar mee geoefend.

8000 balken
"Met de nooddijken vullen we in feite een aantal gaten in de hoogwaterbescherming. Verspreid door Limburg gaat het in totaal om 200 locaties, waar ruim 8000 metalen balken voor nodig zijn," weet Wout de Fijter van het Waterschap Limburg.

Terras
In de Maasstraat ligt ook restaurant Alt Arce. Daar loopt de nooddijk dwars door het terras. Uitbater Roger Hameleers heeft al de nodige voorbereidingen getroffen. Zo is de rij terrastegels waarop de dijk komt te staan gemakkelijk weg te halen en zijn er ritsen gemaakt in de overkapping. In 1993 en 1995 liep het restaurant onder water.

"Zo'n muur door de zaak vind ik dus prima. Het is goed dat dit soort oefeningen worden gehouden. We kwamen er vandaag bijvoorbeeld achter dat sommige bouten in de vloer niet loskwamen. Dat kun je natuurlijk niet gebruiken als het hoogwater nadert."

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats

Dit jaar viert Pinkpop haar vijftigjarig jubileum. En jij kunt daar zomaar bij zijn. Wij geven namelijk vijf keer twee weekendkaarten weg voor Pinkpop.

Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen