Overslaan en naar de inhoud gaan

Nooddijken Arcen dwars door achtertuin van bewoners

Geplaatst opwoensdag 2 mei 2018 - 15:41

In Arcen oefent het Waterschap Limburg woensdag het opbouwen van demontabele nooddijken.

Opvallend is dat die dwars door de achtertuinen van de bewoners aan de Maasstraat lopen.

130 meter
De tuinen zijn daar wel op ingericht: er ligt al een stenen muur waarop de ijzeren balken gelegd kunnen worden en de schuttingen tussen de tuinen hebben allemaal poortjes. Op die manier kan 130 meter nooddijk gemakkelijk worden aangelegd bij naderend hoogwater.

Dreiging
Limburg kent in totaal ruim vier kilometer kadewanden die er niet permanent staan, maar alleen geplaatst worden als er hoogwater dreigt. Dat is onder andere het geval in Bergen, Well en Arcen. De demontabele muren zijn zo'n anderhalve meter hoog en moeten binnen een bepaald tijdsbestek worden opgebouwd. Daarom wordt daar elke vijf jaar mee geoefend.

8000 balken
"Met de nooddijken vullen we in feite een aantal gaten in de hoogwaterbescherming. Verspreid door Limburg gaat het in totaal om 200 locaties, waar ruim 8000 metalen balken voor nodig zijn," weet Wout de Fijter van het Waterschap Limburg.

Terras
In de Maasstraat ligt ook restaurant Alt Arce. Daar loopt de nooddijk dwars door het terras. Uitbater Roger Hameleers heeft al de nodige voorbereidingen getroffen. Zo is de rij terrastegels waarop de dijk komt te staan gemakkelijk weg te halen en zijn er ritsen gemaakt in de overkapping. In 1993 en 1995 liep het restaurant onder water.

"Zo'n muur door de zaak vind ik dus prima. Het is goed dat dit soort oefeningen worden gehouden. We kwamen er vandaag bijvoorbeeld achter dat sommige bouten in de vloer niet loskwamen. Dat kun je natuurlijk niet gebruiken als het hoogwater nadert."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen