Overslaan en naar de inhoud gaan

Nooddammen moeten Meerssen droog houden

Geplaatst opwoensdag 26 september 2018 - 15:40

In het gehucht Waterval bij Meerssen is het Waterschap Limburg woensdag begonnen met de aanleg van een tijdelijke gronddam.

Die moet voorkomen dat Meerssen bij hoosbuien opnieuw onder water loopt.

Onder water
Tijdens de extreme hoosbuien van afgelopen mei ontstond er op veel plekken wateroverlast. Het centrum van Meerssen liep onder water.

Lees ook: 'Waterbuffers moeten Limburg wapenen tegen extreem weer'

Zakken
Daarom worden in de gemeente Meerssen nu vier aarden
nooddammen aangelegd, met een maximale hoogte van 1,5 meter. Die worden met gras ingezaaid. Ook komt er nog een dam van grote zakken.

Twee jaar
De nooddammen zullen naar verwachting twee jaar blijven, totdat er definitieve maatregelen in en rondom Meerssen zijn getroffen. Die maatregelen moeten uiteindelijk zo'n 90.000 kubieke meter water bergen. De nooddam bij Waterval is goed voor een aanzet van de eerste 10.000 kubieke meter. De werkzaamheden konden nu al worden uitgevoerd, doordat de grond in eigen beheer is. Daardoor zijn er geen tijdrovende procedures nodig.

Gedeeltelijk
Door de gronddam moet het overtollige water gefaseerd wegstromen in de plaatselijke Watervalderbeek, die richting Meerssen stroomt. Het waterschap en de gemeente erkennen dat de nieuwe dammen slechts gedeeltelijk zullen helpen tegen de wateroverlast.

Meer groen
De partijen werken met natuurbeheerders en boeren samen om de waterstromen beter te beheersen. Daarnaast wil de gemeente nadrukkelijk zoeken naar meer groen, zodat het water ook in Meerssen zelf kan wegstromen.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen