Overslaan en naar de inhoud gaan

Non-food wil naar de markt: 'Veiliger dan supermarkt'

Geplaatst opvrijdag 26 februari 2021 - 20:35

Marktkooplieden met non-foodartikelen kunnen het niet verkroppen dat zij niet welkom zijn op de markt. "Een stukje kaas verkopen is toch niet veiliger dan de verkoop van een lap stof?"

Op de markt in Maastricht kwamen vrijdagochtend tientallen gedupeerde marktkooplieden bij elkaar. Door de geldende maatregelen staan zij allemaal buitenspel, omdat op de markt alleen voedsel verkocht mag worden (en bloemen). "Het is veilig op de markt. Mensen staan in de buitenlucht en minimaal anderhalve meter uit elkaar. Waarom kan ik hier mijn waar niet verkopen?", zegt een verkoper van stoffen.

Weinig kans
Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) spant een kort geding tegen de regering aan, omdat de belangenvereniging het onderscheid tussen verkopers van voedsel en verkopers van andere producten onterecht vindt. Kandidaat-Kamerlid Gabrielle Heine (CDA) verwacht niet dat er snel een oplossing komt. "Ik heb er geen hoge verwachtingen van", geeft ze aan. "Dit is vooral een noodkreet. Het ministerie van Economische Zaken moet het woordje perspectief snel omzetten in een concreet plan." Heine (31) staat zelf ook twee dagen per week op de markt met vintage kleding. "Ik ben de huidige fractie en de Kamerleden aan het appen om dit goed onder de aandacht te brengen."

Samen zijn we de markt
Kaasverkoper Mitchel Sauer is vrijdagochtend wel 'gewoon' aan het werk op de markt. "Samen zijn we de markt. Wij hebben bewezen dat het veilig kan. Er is meer dan genoeg ruimte om ook de non-food toe te laten. In de supermarkt sta je veel dichter op elkaar en daar ben je binnen."

Afwachten
De marktkooplui die nu buitenspel staan, moeten dus afwachten en hopen dat er snel meer ruimte komt. "Er mogen dus wel 25 man in de rij staan voor een gebakken visje, wat blijkbaar een eerste levensbehoefte is, maar wij mogen hier niet zijn."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen