Behalve de 35 tot 47 miljoen euro voor de aanleg van een nieuwe start- en landingsbaan op Maastricht Aachen Airport (MAA), is er de komende jaren ook nog eens zo'n 25 miljoen euro nodig voor aanpassingen aan platforms en rijbanen op het vliegveld in Beek.
Mocht er in de toekomst ook nog worden besloten om de parkeervoorzieningen uit te breiden en een nieuwe vrachtloods te bouwen, komt daar - volgens een eerste grove schatting - nog eens 20 tot 25 miljoen euro bij.
Dat werd vrijdag duidelijk in een technische informatiebijeenkomst van een Statencommissie over MAA.
Juni
Daarbij werd ambtelijk de laatste informatie gegeven over het vliegveld in Beek. Op 3 juni volgend jaar moet het Limburgs Parlement een besluit nemen over de toekomst van MAA, inclusief de nieuwe start- en landingsbaan.
Schatting
Een aantal jaren geleden werd bij een eerste grove schatting van de kosten van de uit veiligheidsoogpunt noodzakelijke nieuwe start- en landingsbaan nog uitgegaan van een prijskaartje van een kleine 26 miljoen euro. Bij een preciezere schatting met een maximaal zekerheidspercentage van 85 procent komen de kosten nu uit op 37,7 miljoen euro.
Maar dat is exclusief een indexering van 10,5 procent tot aan het moment van aanleg in de zeven weken tussen 15 mei en 30 juni 2023. Daardoor stijgt het bedrag naar 41,6 miljoen euro.
Lees ook: Nieuwe start- en landingsbaan MAA komt pas in 2022
Verschil in prijspeil
Bij de indexering wordt gekeken naar het verschil in prijspeil. Dat heeft te maken met inflatie, maar zeker ook met de prijs van bouwmaterialen en de schaarste daaraan. Zo is de prijs van asfalt nu al flink gestegen en betekent dat een meerkost van een paar miljoen voor de MAA-baan, zo werd duidelijk in de bijeenkomst.
Er wordt dan ook niet uitgegaan van een jaarlijkse kostenverhoging van 2 tot 3 procent zoals eerder het geval was, maar van 6 procent. Als de resterende onzekerheidsmarge van 15 procent naar beneden of boven wordt meegerekend, komt de baan uit op tussen de 35 en 47 miljoen.
Scenario's
Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een zogeheten maatschappelijke kosten-batenanalyse voor MAA. Daarbij worden diverse scenario's onderzocht, van forse groei tot een klein vliegveld.
Maar die hebben nauwelijks invloed op de hoogte van de investering in de start- en landingsbaan, zo was de ambtelijke boodschap. Dat scheelt zeker geen miljoenen.
Vrachtvluchten
Tijdens de informatiesessie werd ook het woord gevoerd door voormalig directeur André van den Berg van de Schiphol Group. Hij betoogde dat MAA een "absolute bijzonderheid" heeft in vergelijking met andere regionale luchthavens, namelijk dat het als enige vracht afhandelt. Naast Schiphol is MAA het enige vliegveld in Nederland waar dat gebeurt.
Volgens hem is er daarom zeker een markt voor MAA en reikt het belang van die vrachtfunctie ook verder dan de regio. "Maastricht heeft een landelijke functie als moet worden uitgeweken van Schiphol omdat daar geen ruimte meer is voor vrachtvluchten. De praktijk heeft ook uitgewezen dat vrachtmaatschappijen dan liever in Nederland blijven en niet zomaar het vliegveld in Luik als alternatief zien", aldus Van den Berg.
Lees ook: Nieuwe start- en landingsbaan MAA pas eind volgend jaar
Extra inkomsten
Hij stelde verder dat er voor MAA zeker ook nog mogelijkheden zijn om extra inkomsten uit parkeren en vastgoed bij het vliegveld te halen. Maar een rendabele exploitatie zonder overheidssteun zag hij niet echt gebeuren. "Maar dat hoeft ook niet erg te zijn als het te verantwoorden is", zo Van den Berg.
Structuur
De provincie is momenteel zowel eigenaar als exploitant van MAA. De voormalige Schiphol-topman achtte de kans op dit moment minimaal dat er een nieuwe private exploitant wordt gevonden. Wel pleitte hij voor een duidelijke structuur waarbij er een organisatie is die los van de provincie als eigenaar kan werken. Want in zijn ogen is nu sprake van een onoverzichtelijke kerstboom.
'Nooit meer open'
Van den Berg had ook nog een boodschap voor het Limburgs Parlement als het begin juni een keuze moet maken over hoe verder met MAA. "Er is één wet in de wereld van de luchtvaart. Als een vliegveld eenmaal dichtgaat, dan gaat het nooit meer open", verklaarde Van den Berg.