Overslaan en naar de inhoud gaan

Nog veel vragen bij GGD's over vaccinatieprogramma

Geplaatst opwoensdag 2 december 2020 - 18:57

De Limburgse GGD's zijn druk bezig met inventariseren van wat er nodig is, om straks in januari met de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus te beginnen.

De regionale gezondheidsinstellingen zitten op dit moment echter nog vooral met vragen.

Ruwe schatting
"We zitten zelf op dit moment met allemaal vragen: hoeveel mensen hebben we nodig, hoeveel vaccins krijgen we, welke doelgroepen komen als eerste aan de beurt. We weten op dit moment eigenlijk alleen dat we honderdduizenden mensen moeten vaccineren. Zelfs daarover kunnen we nog niet meer maken dan een ruwe schatting", aldus een woordvoerder van de GGD Zuid-Limburg.

Start campagne
Net als in Noord-Limburg wordt daar nu koortsachtig overleg gevoerd om de vaccinatiecampagne op poten te zetten. Gezondheidsminister Hugo de Jonge kondigde dinsdag aan dat het vaccineren als alles meezit op 4 januari begint, nu de Europese medicijnenautoriteit EMA is begonnen met de goedkeuring van de eerste vaccins.

Uitspraken doen
"We hebben een minister die heel graag uitspraken doet, en een dag later belt of we goed geluisterd hebben", klinkt het bij de Zuid-Limburgse GGD waar ze vooral met vragen zitten. Welke vaccins er gebruikt gaan worden, wie er als eerste een spuit krijgt, dat is nog allemaal onduidelijk. "Daardoor is het ook lastig in te schatten welke voorbereidingen er precies nodig zijn".

Verdeling
De voorlichting ligt op dit moment officieel bij de landelijke koepel GGD GOHR. Daar wordt op dit moment gekeken hoeveel extra mensen nodig zijn, en wie er straks allemaal een spuit mogen zetten. Waarschijnlijk zijn er duizenden mensen nodig, die samen 6,5 miljoen mensen gaan vaccineren. Andere mensen, zoals ouderen en patiënten met een chronische aandoening, zullen volgens de huidige plannen hun vaccin krijgen van hun huis- of instellingsarts. Mensen in de zorg worden door hun werkgever ingeënt, zo is de bedoeling.

Lees ook: Voorbereiding vaccinatiecampagne in volle gang?

Soorten vaccins
Op dit moment zijn er zes vaccins die het Ministerie van Volksgezondheid op het oog heeft, waarvan er vijf al daadwerkelijk besteld zijn. Die van de bedrijven Astra Zeneca en Pfizer krijgen naar alle waarschijnlijkheid nog dit jaar goedkeuring van de EMA, waarna de middelen gebruikt mogen worden. Van deze vaccins heeft de regering respectievelijk 11,7 en 7,8 miljoen doses besteld. Omdat voor een vaccinatie twee injecties nodig zijn, zouden alleen met deze twee middelen al bijna 10 miljoen Nederlanders beschermd kunnen worden.

Volgend jaar komen er nog vier andere vaccins, waarmee er uiteindelijk bijna 30 miljoen doses beschikbaar zijn.

Behalve al deze vaccins heeft het RIVM ook al 25 miljoen injectienaalden aangeschaft, en supervriezers om de entstoffen te bewaren.

Koelkast
Huisartsen waren in eerste instantie huiverig voor het Pfizer-vaccin, omdat het bij een temperatuur van 80 graden onder nul bewaard wordt. Andere vaccins blijven houdbaar bij normale diepvriestemperaturen. Een woordvoerder van Pfizer en ontwikkelaar BioNTech heeft inmiddels laten weten dat ook hun vaccin, zodra het eenmaal wordt ingezet, gewoon in de koelkast bewaard kan worden.

Koeien
Vaccinatie werkt doordat het menselijk immuunsysteem zelf antistoffen gaat aanmaken tegen een bepaalde ziekte. Door iemand te injecteren met een virus dat vergelijkbaar is met een ander virus, leert een lichaam als het ware op de besmetting te reageren. De eerste ziekte die zo werd teruggedrongen was pokken, destijds een dodelijke ziekte. Eind achttiend eeuw ontdekte de Britse arts Edward Jenner dat mensen die de minder gevaarlijke koepokken hadden gehad, niet besmet konden worden met de gevaarlijke variant. Door mensen te injecteren met koepokken, werden ze immuun. De term 'vaccin' komt ook van het Latijnse woord 'vaccinus', dat 'van de koe' betekent.

Immuunsysteem
Drie van de in Nederland aangekochte coronavaccins maken gebruik van een klein stukje erfelijk materiaal dat ervoor zorgt dat het lichaam antistoffen gaat aanmaken. Deze mRNA-vaccins zijn die van Pfizer, Moderna en Curevac. De vaccins van Jansen en AstraZeneca maken gebruik van een bestaand verkoudheidsvirus als 'voorbeeld.' Het middel van Sanofi maakt als enige gebruik van het coronavirus zelf. Een klein stukje van het erfelijk materiaal van SARS-CoV-2 wordt dan ingespoten, waarna het immuunsysteem antistoffen gaat aanmaken.

Vaccinatiebereidheid
Uit een onderzoek van L1/1Limburg vorige week bleek dat iets meer dan 60 procent van de Limburgers zegt het vaccin te gaan halen, zodra het beschikbaar komt. Een kleine 20 procent wil zich niet laten vaccineren. Angst voor bijwerkingen is de belangrijkste reden, gevolgd door twijfels over de effectiviteit van het vaccin en wantrouwen in de snelheid waarmee de middelen zijn ontwikkeld. Een enkeling zegt om principiële redenen het vaccin te weigeren.

Lees ook: Twee derde van Limburg haalt coronaspuit

Vaccinatiegraad
Om een virus echt tot staan te brengen, moet een bepaald percentage van de bevolking zijn gevaccineerd. Die zijn daarmee niet alleen zelf immuun, ze kunnen het virus ook niet meer overdragen. Hoe besmettelijker de ziekte is, hoe hoger de vaccinatiegraad moet zijn om genoeg bescherming te bieden. Om mazelen-uitbraken te voorkomen is een vaccinatiegraad van zo'n 90 procent nodig, voor het minder besmettelijke rode hond is dat ongeveer 80 procent.

Bescherming
De vaccinatiegraad die nodig is om het coronavirus te stoppen is afhankelijk van de effectiviteit van de vaccins. Amerikaanse onderzoekers concludeerden dat 80 procent van de bevolking gevaccineerd zou moeten worden bij een vaccin dat voor 70 procent effectief is. Omdat de vaccins die nu getest worden een effectiviteit hebben die rond de 90 procent ligt, zal de benodigde vaccinatiegraad lager liggen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen