Overslaan en naar de inhoud gaan

Nog veel twijfelaars in Limburg over vaccin

Geplaatst opdonderdag 28 januari 2021 - 5:00

Limburgers zijn van alle Nederlanders het minst stellig in hun houding tegenover het coronavaccin. Meer dan 35 procent van onze provinciegenoten twijfelt nog in meer of mindere mate, of hij of zij de spuit gaat halen.

Dat blijkt in ieder geval uit een onderzoek van KiesKompas en LocalFocus.

Twijfel
Van de Limburgers neigt 18 procent naar 'ja', weet 8,1 procent nog helemaal niet of ze zich al dan niet laten vaccineren en noemt 9,6 procent het niet waarschijnlijk dat ze een prik halen zodra zij aan de beurt zijn in de vaccinatiecampagne.

Uit de peiling blijkt verder dat 58,1 procent van de Limburgse bevolking zich zeker laat vaccineren en dat 6,1 procent mordicus tegen een coronaspuit is.

Ontwikkeling
Het aantal twijfelaars in Limburg is gedaald, als we deze cijfers vergelijken met een onderzoek door bureau Flycatcher in opdracht van L1 van drie weken geleden. Toen had nog 43 procent van de Limburgers nog geen definitief antwoord op de vraag of ze zich zouden laten vaccineren.

Kritisch
Het aandeel Limburgers dat positief staat tegenover het vaccin is in allebei de onderzoeken zo'n 75 procent. In het KiesKompas-onderzoek hebben meer Limburgers vraagtekens over de remedie tegen het coronavirus: nu is ruim 15 procent kritisch of tegen het vaccin, tegen 10 procent in het drie weken oude Flycatcher-onderzoek.

Lees ook: Drie op de vier Limburgers wil coronavaccin

Landelijk
Met een vaccinatiebereidheid van 76,1 procent scoort Limburg landelijk gezien niet hoog, maar dat ligt vooral aan de eerdergenoemde twijfel die hier bestaat. Het aandeel hartgrondige tegenstanders van het vaccin is hier met 6,1 procent namelijk aan de lage kant.

Zeeuwen zijn in Nederland het meest stellig in hun vaccinatiebereidheid, inwoners van Flevoland zijn volgens het onderzoek het minst geneigd om zich te laten inenten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen