Overslaan en naar de inhoud gaan

Nog veel boosheid bij leerlingen VMBO

Geplaatst opvrijdag 31 augustus 2018 - 16:51

Boosheid en opluchting strijden om voorrang in de emotionele reacties van leerlingen van VMBO Maastricht en hun ouders.

Dat zei interim-bestuurder Jan Rijkers van VMBO Maastricht vrijdag na het bellen van leerlingen die hun diploma alsnog hebben gehaald.

Lees ook: Diploma voor meeste leerlingen VMBO Maastricht

Boosheid
"De boosheid is nog niet weg bij iedereen. Daar is meer voor nodig", zei Rijkers bij de schoolpoort, waar geslaagde leerlingen vanaf 17:00 uur hun diploma kunnen ophalen. 243 leerlingen kregen vrijdagmiddag een telefoontje dat ze alsnog geslaagd waren. "Die gesprekken verliepen niet altijd vrolijk", zei Rijkers.

Gemengde gevoelens
De meeste van de geslaagden gingen vrijdag hun diploma afhalen, vergezeld van hun ouders. Met een brede glimlach, een diploma en een rode roos verschenen de geslaagden aan de uitgang van de school, maar desgevraagd bleken er veel gemengde gevoelens te zijn.

"Ik heb geen vakantie gehad", vertelt de 17-jarige Kylie uit Meerssen. "De hele vakantie heb ik moeten leren."

Niks geleerd
Het kan nog erger, vertellen de ouders van de 17-jarige Melissa uit Maastricht. "Donderdag zou iedereen gebeld worden om de behaalde cijfers door te geven. Wij zijn niet gebeld. En toen we zelf gingen bellen kregen we te horen dat we voortaan de telefoon moeten opnemen. We worden uitgemaakt voor leugenaars. De school heeft niks geleerd."

Gevolg: Melissa explodeerde, aldus haar moeder "Ze was in tranen", zegt ze. "Ik wist niet waar ik aan toe was", legt Melissa uit.

Heel opgelucht
De 17-jarige Rachel is "heel opgelucht", zegt ze. Maar haar moeder vult aan: "We hebben heel veel stress gehad. De boosheid blijft!"

De 17-jarige Esmie uit Maastricht zegt voor ze naar binnen gaat: "Ik geloof het nog niet." Haar vriendin Naomi beaamt dat: eerst zien, dan geloven. Haar moeder vult aan: "Door dat gedoe krijg je lastige kinderen. Ze moesten tijdens vakantie naar school. Tijdens vakantie! Schandalig!"

Geen aanrader
Guusje (17) uit Maastricht verzucht: "Ik ben geslaagd. Maar ik ben vreselijk boos op de school. Ik raad niemand aan naar deze school te gaan. Lessen vallen uit. Huiswerk wordt niet gecontroleerd."

De 16-jarige Zoé bevestigt dat. Lesuitval, leraren die niet goed les geven", vult ze aan. "Voor mij zit het er gelukkig op. Ik ben superblij."

Glimlachen
Maar als iedereen in de school het diploma heeft opgehaald, verschijnt er bij het zien van de vele journalisten en cameraploegen buiten een glimlach op de gezichten van de geslaagden. De meesten zijn alvast aan hun vervolgopleiding begonnen.

Volg het internationale theaterfestival Cultura Nova in Heerlen via L1 en 1Limburg. Bekijk onze Cultura Nova-themapagina.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen