Overslaan en naar de inhoud gaan

Nog veel boosheid bij leerlingen VMBO

Geplaatst opvrijdag 31 augustus 2018 - 16:51

Boosheid en opluchting strijden om voorrang in de emotionele reacties van leerlingen van VMBO Maastricht en hun ouders.

Dat zei interim-bestuurder Jan Rijkers van VMBO Maastricht vrijdag na het bellen van leerlingen die hun diploma alsnog hebben gehaald.

Lees ook: Diploma voor meeste leerlingen VMBO Maastricht

Boosheid
"De boosheid is nog niet weg bij iedereen. Daar is meer voor nodig", zei Rijkers bij de schoolpoort, waar geslaagde leerlingen vanaf 17:00 uur hun diploma kunnen ophalen. 243 leerlingen kregen vrijdagmiddag een telefoontje dat ze alsnog geslaagd waren. "Die gesprekken verliepen niet altijd vrolijk", zei Rijkers.

Gemengde gevoelens
De meeste van de geslaagden gingen vrijdag hun diploma afhalen, vergezeld van hun ouders. Met een brede glimlach, een diploma en een rode roos verschenen de geslaagden aan de uitgang van de school, maar desgevraagd bleken er veel gemengde gevoelens te zijn.

"Ik heb geen vakantie gehad", vertelt de 17-jarige Kylie uit Meerssen. "De hele vakantie heb ik moeten leren."

Niks geleerd
Het kan nog erger, vertellen de ouders van de 17-jarige Melissa uit Maastricht. "Donderdag zou iedereen gebeld worden om de behaalde cijfers door te geven. Wij zijn niet gebeld. En toen we zelf gingen bellen kregen we te horen dat we voortaan de telefoon moeten opnemen. We worden uitgemaakt voor leugenaars. De school heeft niks geleerd."

Gevolg: Melissa explodeerde, aldus haar moeder "Ze was in tranen", zegt ze. "Ik wist niet waar ik aan toe was", legt Melissa uit.

Heel opgelucht
De 17-jarige Rachel is "heel opgelucht", zegt ze. Maar haar moeder vult aan: "We hebben heel veel stress gehad. De boosheid blijft!"

De 17-jarige Esmie uit Maastricht zegt voor ze naar binnen gaat: "Ik geloof het nog niet." Haar vriendin Naomi beaamt dat: eerst zien, dan geloven. Haar moeder vult aan: "Door dat gedoe krijg je lastige kinderen. Ze moesten tijdens vakantie naar school. Tijdens vakantie! Schandalig!"

Geen aanrader
Guusje (17) uit Maastricht verzucht: "Ik ben geslaagd. Maar ik ben vreselijk boos op de school. Ik raad niemand aan naar deze school te gaan. Lessen vallen uit. Huiswerk wordt niet gecontroleerd."

De 16-jarige Zoé bevestigt dat. Lesuitval, leraren die niet goed les geven", vult ze aan. "Voor mij zit het er gelukkig op. Ik ben superblij."

Glimlachen
Maar als iedereen in de school het diploma heeft opgehaald, verschijnt er bij het zien van de vele journalisten en cameraploegen buiten een glimlach op de gezichten van de geslaagden. De meesten zijn alvast aan hun vervolgopleiding begonnen.

Volg het internationale theaterfestival Cultura Nova in Heerlen via L1 en 1Limburg. Bekijk onze Cultura Nova-themapagina.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen