Overslaan en naar de inhoud gaan

'Nog steeds twijfel over kampverleden Max Moszkowicz sr.'

Geplaatst opdinsdag 2 oktober 2018 - 23:25

Advocatenzoons Bram Moszkowicz en Max Moszkowicz jr. zijn onthutst dat mensen nog steeds twijfelen aan het oorlogsverleden van hun vader, de bekende strafpleiter Max Moszkowicz sr. uit Maastricht.

Dat zeiden beiden dinsdagavond in het tv-programma De Wereld Draait Door.

Biografie
Woensdag verschijnt een biografie over het leven van hun vader, 'De Bokser'. Het boek gaat onder andere over zijn tijd in Duitse concentratiekampen.

Veel onbekend
Bram Moszkowicz wist naar eigen zeggen nog een heleboel niet. Hij wist onder andere niet dat zijn vader ooit een vluchtpoging heeft overwogen vanuit een rijdende trein, maar toen dacht 'ik spring toch maar niet' omdat zijn eigen vader nog in die trein zat. Evenmin wist hij dat senior in de laatste periode van de oorlog de naam van zijn moeder heeft aangenomen. Bij een herinschrijving - hij ging van kamp naar kamp - had hij laten opschrijven dat hij protestant was en ook de achternaam van zijn moeder opgegeven als zijn eigen achternaam.

Twijfel over kamp
Max Moszkowicz jr. vond het vooral onthutsend te lezen dat er nog steeds mensen in Maastricht rondlopen die twijfelen aan het kampverleden van zijn vader. "Nota bene de stadshistoricus, die jarenlang leraar en conrector van een school is geweest, twijfelt aan het kampverleden van mijn vader. Hij noemt hem een holocaust exploitant. Vader heeft een getatoeëerd kampnummer op zijn linkerarm. Waar komt dat dan vandaan? Dat moet hij dan zelf getatoeëerd hebben", aldus het bijtende commentaar van Max jr.

Commercieel motief
De Maastrichtse historicus die aan het kampverleden van Moszkowicz twijfelt, zegt onder andere: "Ik twijfel of hij überhaupt in het kamp heeft gezeten, althans hij heeft er kortere tijd gezeten dan hij verteld heeft. En het nummer heeft hij er zelf op laten zetten uit commerciële overwegingen."

Sterk
Biograaf Marcel Haenen verklaart het ongeloof over het kampverleden van Moszkowicz sr. door erop te wijzen dat de grondlegger van de advocatenfamilie enorm sterk was. "Hij heeft van zijn vijftiende tot en met zijn achttiende in het kamp gezeten, werd daar vreselijk mishandeld, keerde terug en was binnen no time zeer succesvol. Hij is de dag na zijn vrijlating lopend naar Maastricht vertrokken, zo sterk was hij."

De biografie heet 'De Bokser', genoemd naar de sport die Moszkowicz bedreef tijdens zijn tijd in de concentratiekampen.

'Emotioneel incontinent'
Volgens zijn zoons sprak Moszkowicz sr. zelf nauwelijks over de oorlog tegen hen. Hij werd 'emotioneel incontinent' als hij erover moest praten. Maar volgens biograaf Haenen staat in de kamparchieven precies waar hij gezeten heeft. "De Duitsers waren heel precies, die hebben precies geregistreerd waar hij van dag tot dag gezeten heeft. Als je nagaat wat mensen die daar ook ooit gezeten hebben hebben meegemaakt, dan weet je wat hij doorstaan heeft."

Voor het boek De Bokser heeft historica Claire Weeda veel oude archieven doorgespit. Veel informatie in het boek is dankzij haar inspanningen boven tafel gekomen.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen