Overslaan en naar de inhoud gaan

'Nog steeds twijfel over kampverleden Max Moszkowicz sr.'

Geplaatst opdinsdag 2 oktober 2018 - 23:25

Advocatenzoons Bram Moszkowicz en Max Moszkowicz jr. zijn onthutst dat mensen nog steeds twijfelen aan het oorlogsverleden van hun vader, de bekende strafpleiter Max Moszkowicz sr. uit Maastricht.

Dat zeiden beiden dinsdagavond in het tv-programma De Wereld Draait Door.

Biografie
Woensdag verschijnt een biografie over het leven van hun vader, 'De Bokser'. Het boek gaat onder andere over zijn tijd in Duitse concentratiekampen.

Veel onbekend
Bram Moszkowicz wist naar eigen zeggen nog een heleboel niet. Hij wist onder andere niet dat zijn vader ooit een vluchtpoging heeft overwogen vanuit een rijdende trein, maar toen dacht 'ik spring toch maar niet' omdat zijn eigen vader nog in die trein zat. Evenmin wist hij dat senior in de laatste periode van de oorlog de naam van zijn moeder heeft aangenomen. Bij een herinschrijving - hij ging van kamp naar kamp - had hij laten opschrijven dat hij protestant was en ook de achternaam van zijn moeder opgegeven als zijn eigen achternaam.

Twijfel over kamp
Max Moszkowicz jr. vond het vooral onthutsend te lezen dat er nog steeds mensen in Maastricht rondlopen die twijfelen aan het kampverleden van zijn vader. "Nota bene de stadshistoricus, die jarenlang leraar en conrector van een school is geweest, twijfelt aan het kampverleden van mijn vader. Hij noemt hem een holocaust exploitant. Vader heeft een getatoeëerd kampnummer op zijn linkerarm. Waar komt dat dan vandaan? Dat moet hij dan zelf getatoeëerd hebben", aldus het bijtende commentaar van Max jr.

Commercieel motief
De Maastrichtse historicus die aan het kampverleden van Moszkowicz twijfelt, zegt onder andere: "Ik twijfel of hij überhaupt in het kamp heeft gezeten, althans hij heeft er kortere tijd gezeten dan hij verteld heeft. En het nummer heeft hij er zelf op laten zetten uit commerciële overwegingen."

Sterk
Biograaf Marcel Haenen verklaart het ongeloof over het kampverleden van Moszkowicz sr. door erop te wijzen dat de grondlegger van de advocatenfamilie enorm sterk was. "Hij heeft van zijn vijftiende tot en met zijn achttiende in het kamp gezeten, werd daar vreselijk mishandeld, keerde terug en was binnen no time zeer succesvol. Hij is de dag na zijn vrijlating lopend naar Maastricht vertrokken, zo sterk was hij."

De biografie heet 'De Bokser', genoemd naar de sport die Moszkowicz bedreef tijdens zijn tijd in de concentratiekampen.

'Emotioneel incontinent'
Volgens zijn zoons sprak Moszkowicz sr. zelf nauwelijks over de oorlog tegen hen. Hij werd 'emotioneel incontinent' als hij erover moest praten. Maar volgens biograaf Haenen staat in de kamparchieven precies waar hij gezeten heeft. "De Duitsers waren heel precies, die hebben precies geregistreerd waar hij van dag tot dag gezeten heeft. Als je nagaat wat mensen die daar ook ooit gezeten hebben hebben meegemaakt, dan weet je wat hij doorstaan heeft."

Voor het boek De Bokser heeft historica Claire Weeda veel oude archieven doorgespit. Veel informatie in het boek is dankzij haar inspanningen boven tafel gekomen.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen