Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Nog steeds twijfel over kampverleden Max Moszkowicz sr.'

Geplaatst opdinsdag 2 oktober 2018 - 23:25

Advocatenzoons Bram Moszkowicz en Max Moszkowicz jr. zijn onthutst dat mensen nog steeds twijfelen aan het oorlogsverleden van hun vader, de bekende strafpleiter Max Moszkowicz sr. uit Maastricht.

Dat zeiden beiden dinsdagavond in het tv-programma De Wereld Draait Door.

Biografie
Woensdag verschijnt een biografie over het leven van hun vader, 'De Bokser'. Het boek gaat onder andere over zijn tijd in Duitse concentratiekampen.

Veel onbekend
Bram Moszkowicz wist naar eigen zeggen nog een heleboel niet. Hij wist onder andere niet dat zijn vader ooit een vluchtpoging heeft overwogen vanuit een rijdende trein, maar toen dacht 'ik spring toch maar niet' omdat zijn eigen vader nog in die trein zat. Evenmin wist hij dat senior in de laatste periode van de oorlog de naam van zijn moeder heeft aangenomen. Bij een herinschrijving - hij ging van kamp naar kamp - had hij laten opschrijven dat hij protestant was en ook de achternaam van zijn moeder opgegeven als zijn eigen achternaam.

Twijfel over kamp
Max Moszkowicz jr. vond het vooral onthutsend te lezen dat er nog steeds mensen in Maastricht rondlopen die twijfelen aan het kampverleden van zijn vader. "Nota bene de stadshistoricus, die jarenlang leraar en conrector van een school is geweest, twijfelt aan het kampverleden van mijn vader. Hij noemt hem een holocaust exploitant. Vader heeft een getatoeëerd kampnummer op zijn linkerarm. Waar komt dat dan vandaan? Dat moet hij dan zelf getatoeëerd hebben", aldus het bijtende commentaar van Max jr.

Commercieel motief
De Maastrichtse historicus die aan het kampverleden van Moszkowicz twijfelt, zegt onder andere: "Ik twijfel of hij überhaupt in het kamp heeft gezeten, althans hij heeft er kortere tijd gezeten dan hij verteld heeft. En het nummer heeft hij er zelf op laten zetten uit commerciële overwegingen."

Sterk
Biograaf Marcel Haenen verklaart het ongeloof over het kampverleden van Moszkowicz sr. door erop te wijzen dat de grondlegger van de advocatenfamilie enorm sterk was. "Hij heeft van zijn vijftiende tot en met zijn achttiende in het kamp gezeten, werd daar vreselijk mishandeld, keerde terug en was binnen no time zeer succesvol. Hij is de dag na zijn vrijlating lopend naar Maastricht vertrokken, zo sterk was hij."

De biografie heet 'De Bokser', genoemd naar de sport die Moszkowicz bedreef tijdens zijn tijd in de concentratiekampen.

'Emotioneel incontinent'
Volgens zijn zoons sprak Moszkowicz sr. zelf nauwelijks over de oorlog tegen hen. Hij werd 'emotioneel incontinent' als hij erover moest praten. Maar volgens biograaf Haenen staat in de kamparchieven precies waar hij gezeten heeft. "De Duitsers waren heel precies, die hebben precies geregistreerd waar hij van dag tot dag gezeten heeft. Als je nagaat wat mensen die daar ook ooit gezeten hebben hebben meegemaakt, dan weet je wat hij doorstaan heeft."

Voor het boek De Bokser heeft historica Claire Weeda veel oude archieven doorgespit. Veel informatie in het boek is dankzij haar inspanningen boven tafel gekomen.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats

Dit jaar viert Pinkpop haar vijftigjarig jubileum. En jij kunt daar zomaar bij zijn. Wij geven namelijk vijf keer twee weekendkaarten weg voor Pinkpop.

Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen