Overslaan en naar de inhoud gaan

'Nog steeds twijfel over kampverleden Max Moszkowicz sr.'

Geplaatst opdinsdag 2 oktober 2018 - 23:25

Advocatenzoons Bram Moszkowicz en Max Moszkowicz jr. zijn onthutst dat mensen nog steeds twijfelen aan het oorlogsverleden van hun vader, de bekende strafpleiter Max Moszkowicz sr. uit Maastricht.

Dat zeiden beiden dinsdagavond in het tv-programma De Wereld Draait Door.

Biografie
Woensdag verschijnt een biografie over het leven van hun vader, 'De Bokser'. Het boek gaat onder andere over zijn tijd in Duitse concentratiekampen.

Veel onbekend
Bram Moszkowicz wist naar eigen zeggen nog een heleboel niet. Hij wist onder andere niet dat zijn vader ooit een vluchtpoging heeft overwogen vanuit een rijdende trein, maar toen dacht 'ik spring toch maar niet' omdat zijn eigen vader nog in die trein zat. Evenmin wist hij dat senior in de laatste periode van de oorlog de naam van zijn moeder heeft aangenomen. Bij een herinschrijving - hij ging van kamp naar kamp - had hij laten opschrijven dat hij protestant was en ook de achternaam van zijn moeder opgegeven als zijn eigen achternaam.

Twijfel over kamp
Max Moszkowicz jr. vond het vooral onthutsend te lezen dat er nog steeds mensen in Maastricht rondlopen die twijfelen aan het kampverleden van zijn vader. "Nota bene de stadshistoricus, die jarenlang leraar en conrector van een school is geweest, twijfelt aan het kampverleden van mijn vader. Hij noemt hem een holocaust exploitant. Vader heeft een getatoeëerd kampnummer op zijn linkerarm. Waar komt dat dan vandaan? Dat moet hij dan zelf getatoeëerd hebben", aldus het bijtende commentaar van Max jr.

Commercieel motief
De Maastrichtse historicus die aan het kampverleden van Moszkowicz twijfelt, zegt onder andere: "Ik twijfel of hij überhaupt in het kamp heeft gezeten, althans hij heeft er kortere tijd gezeten dan hij verteld heeft. En het nummer heeft hij er zelf op laten zetten uit commerciële overwegingen."

Sterk
Biograaf Marcel Haenen verklaart het ongeloof over het kampverleden van Moszkowicz sr. door erop te wijzen dat de grondlegger van de advocatenfamilie enorm sterk was. "Hij heeft van zijn vijftiende tot en met zijn achttiende in het kamp gezeten, werd daar vreselijk mishandeld, keerde terug en was binnen no time zeer succesvol. Hij is de dag na zijn vrijlating lopend naar Maastricht vertrokken, zo sterk was hij."

De biografie heet 'De Bokser', genoemd naar de sport die Moszkowicz bedreef tijdens zijn tijd in de concentratiekampen.

'Emotioneel incontinent'
Volgens zijn zoons sprak Moszkowicz sr. zelf nauwelijks over de oorlog tegen hen. Hij werd 'emotioneel incontinent' als hij erover moest praten. Maar volgens biograaf Haenen staat in de kamparchieven precies waar hij gezeten heeft. "De Duitsers waren heel precies, die hebben precies geregistreerd waar hij van dag tot dag gezeten heeft. Als je nagaat wat mensen die daar ook ooit gezeten hebben hebben meegemaakt, dan weet je wat hij doorstaan heeft."

Voor het boek De Bokser heeft historica Claire Weeda veel oude archieven doorgespit. Veel informatie in het boek is dankzij haar inspanningen boven tafel gekomen.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen