Overslaan en naar de inhoud gaan

'Nog steeds twijfel over kampverleden Max Moszkowicz sr.'

Geplaatst opdinsdag 2 oktober 2018 - 23:25

Advocatenzoons Bram Moszkowicz en Max Moszkowicz jr. zijn onthutst dat mensen nog steeds twijfelen aan het oorlogsverleden van hun vader, de bekende strafpleiter Max Moszkowicz sr. uit Maastricht.

Dat zeiden beiden dinsdagavond in het tv-programma De Wereld Draait Door.

Biografie
Woensdag verschijnt een biografie over het leven van hun vader, 'De Bokser'. Het boek gaat onder andere over zijn tijd in Duitse concentratiekampen.

Veel onbekend
Bram Moszkowicz wist naar eigen zeggen nog een heleboel niet. Hij wist onder andere niet dat zijn vader ooit een vluchtpoging heeft overwogen vanuit een rijdende trein, maar toen dacht 'ik spring toch maar niet' omdat zijn eigen vader nog in die trein zat. Evenmin wist hij dat senior in de laatste periode van de oorlog de naam van zijn moeder heeft aangenomen. Bij een herinschrijving - hij ging van kamp naar kamp - had hij laten opschrijven dat hij protestant was en ook de achternaam van zijn moeder opgegeven als zijn eigen achternaam.

Twijfel over kamp
Max Moszkowicz jr. vond het vooral onthutsend te lezen dat er nog steeds mensen in Maastricht rondlopen die twijfelen aan het kampverleden van zijn vader. "Nota bene de stadshistoricus, die jarenlang leraar en conrector van een school is geweest, twijfelt aan het kampverleden van mijn vader. Hij noemt hem een holocaust exploitant. Vader heeft een getatoeëerd kampnummer op zijn linkerarm. Waar komt dat dan vandaan? Dat moet hij dan zelf getatoeëerd hebben", aldus het bijtende commentaar van Max jr.

Commercieel motief
De Maastrichtse historicus die aan het kampverleden van Moszkowicz twijfelt, zegt onder andere: "Ik twijfel of hij überhaupt in het kamp heeft gezeten, althans hij heeft er kortere tijd gezeten dan hij verteld heeft. En het nummer heeft hij er zelf op laten zetten uit commerciële overwegingen."

Sterk
Biograaf Marcel Haenen verklaart het ongeloof over het kampverleden van Moszkowicz sr. door erop te wijzen dat de grondlegger van de advocatenfamilie enorm sterk was. "Hij heeft van zijn vijftiende tot en met zijn achttiende in het kamp gezeten, werd daar vreselijk mishandeld, keerde terug en was binnen no time zeer succesvol. Hij is de dag na zijn vrijlating lopend naar Maastricht vertrokken, zo sterk was hij."

De biografie heet 'De Bokser', genoemd naar de sport die Moszkowicz bedreef tijdens zijn tijd in de concentratiekampen.

'Emotioneel incontinent'
Volgens zijn zoons sprak Moszkowicz sr. zelf nauwelijks over de oorlog tegen hen. Hij werd 'emotioneel incontinent' als hij erover moest praten. Maar volgens biograaf Haenen staat in de kamparchieven precies waar hij gezeten heeft. "De Duitsers waren heel precies, die hebben precies geregistreerd waar hij van dag tot dag gezeten heeft. Als je nagaat wat mensen die daar ook ooit gezeten hebben hebben meegemaakt, dan weet je wat hij doorstaan heeft."

Voor het boek De Bokser heeft historica Claire Weeda veel oude archieven doorgespit. Veel informatie in het boek is dankzij haar inspanningen boven tafel gekomen.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Het verhaal van een Limburgse wereldster: André Rieu
Uitgelicht
Het verhaal van een Limburgse wereldster: André Rieu

Violist en orkestleider André Rieu vertelt in een openhartig interview over zijn moeilijke jeugd, zijn carrière van violist naar orkestleder en entertainer van wereldformaat.

Rieu stelde samen met zijn vrouw Marjorie voor L1 TV exclusief een programma samen met hoogtepunten van alle concerten op het Vrijthof in Maastricht.

Zaterdag en zondag op L1 TV
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Kom helemaal in de stemming voor de LVK-Finale

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen