Overslaan en naar de inhoud gaan

Nog meer klachten Defensie over chroomverf

Geplaatst opdonderdag 18 december 2014 - 16:18

Het aantal klachten van (oud-)medewerkers van Defensie die in aanraking zijn gekomen met kankerverwekkend chroom-6-verf is gegroeid tot 1250.

Van hen hebben er ruim 350 medische klachten, meldde minister Jeanine Hennis-Plasschaert donderdag aan de Tweede Kamer.

Chroom-6
Vorige maand was er nog sprake van 900 meldingen. De mensen hebben op werkplaatsen van Defensie en de NAVO gewerkt met coating en verf waarin het kankerverwekkende chroom-6 zat. De medische klachten variëren volgens het ministerie van vermoeidheid en hoge bloeddruk tot verschillende vormen van kanker.

Tegemoetkoming
Defensie laat onafhankelijk onderzoek doen door de RIVM naar de problemen met het verf. Verder krijgen schrijnende gevallen een financiële tegemoetkoming. Minister Hennis hoopt over de regeling volgende maand een definitief akkoord te bereiken met de bonden.

Brunssum en Eygelshoven
Een groot deel van de oud-medewerkers werkte vroeger bij een van de voormalige POMS-materieeldepots, waarvan er een in Eygelshoven en een in Brunssum lag. Daar werd Amerikaans oorlogsmaterieel onderhouden. Op de legersites werd onder meer gewerkt met CARC-verf, waar de kankerverwekkende stof chroom-6 in zit.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Kamer debatteert over giftige chroomverf
Slachtoffers Chroom-6: schadevergoeding vorm van erkenning
Geld voor bescherming POMS-werknemers nooit gebruikt
Zieke medewerkers POMS-sites krijgen maximaal 15.000 euro
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen