Overslaan en naar de inhoud gaan

Nog meer klachten Defensie over chroomverf

Geplaatst opdonderdag 18 december 2014 - 16:18

Het aantal klachten van (oud-)medewerkers van Defensie die in aanraking zijn gekomen met kankerverwekkend chroom-6-verf is gegroeid tot 1250.

Van hen hebben er ruim 350 medische klachten, meldde minister Jeanine Hennis-Plasschaert donderdag aan de Tweede Kamer.

Chroom-6
Vorige maand was er nog sprake van 900 meldingen. De mensen hebben op werkplaatsen van Defensie en de NAVO gewerkt met coating en verf waarin het kankerverwekkende chroom-6 zat. De medische klachten variëren volgens het ministerie van vermoeidheid en hoge bloeddruk tot verschillende vormen van kanker.

Tegemoetkoming
Defensie laat onafhankelijk onderzoek doen door de RIVM naar de problemen met het verf. Verder krijgen schrijnende gevallen een financiële tegemoetkoming. Minister Hennis hoopt over de regeling volgende maand een definitief akkoord te bereiken met de bonden.

Brunssum en Eygelshoven
Een groot deel van de oud-medewerkers werkte vroeger bij een van de voormalige POMS-materieeldepots, waarvan er een in Eygelshoven en een in Brunssum lag. Daar werd Amerikaans oorlogsmaterieel onderhouden. Op de legersites werd onder meer gewerkt met CARC-verf, waar de kankerverwekkende stof chroom-6 in zit.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Kamer debatteert over giftige chroomverf
Slachtoffers Chroom-6: schadevergoeding vorm van erkenning
Geld voor bescherming POMS-werknemers nooit gebruikt
Zieke medewerkers POMS-sites krijgen maximaal 15.000 euro
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen