Overslaan en naar de inhoud gaan

Nog jarenlang mijnschade: 'Nazorg slecht geregeld'

Geplaatst opdonderdag 14 oktober 2021 - 9:10

De nazorg in de huidige Mijnbouwwet is niet goed geregeld. Daardoor lopen bewoners van de mijnstreek nog jaren lang risico op mijnschade zoals scheuren of verzakkingen.

Dat concludeert Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) in een donderdag verschenen rapport. .

Verzakkingen en scheuren
Hoewel de steenkoolwinning bijna vijftig jaar geleden gestopt is, zijn er tot op de dag van vandaag na-ijleffecten die zorgen voor risico’s en mogelijk schade aan gebouwen en infrastructuur. Zo zijn er regelmatig sinkholes ontstaan door de aanwezigheid van oude mijnschachten en worden pandeigenaren geconfronteerd met scheuren en verzakkingen. Daarnaast kan het vervuilde stijgende mijnwater op termijn een bedreiging vormen voor grond- en drinkwater.

Lees ook: CDA geërgerd over uitblijven fonds mijnwaterschade

Nazorg
Met het rapport wil SodM onder meer de nazorg verbeteren. 'De bedrijven die destijds de steenkool wonnen, bestaan veelal niet meer en kunnen dus ook niet worden aangesproken op de vereiste nazorgactiviteiten zoals het risicomanagement. Wie dan wel hiervoor opdraait is in de wet niet geregeld', zo staat in het rapport. Zo is er bijvoorbeeld enkel voor noodgevallen een calamiteitenfonds.

Informatie
Verder concludeert SodM dat de informatievoorziening moet verbeteren. In 2016 is in Landgraaf een informatiecentrum opgericht. De informatie wordt enkel gedeeld met de deelnemende gemeenten en de provincie. De bij elkaar gebrachte kennis en expertise is niet toegankelijk voor burgers. En daar moet volgens SodM verandering in komen. Met deze informatie kunnen woningeigenaren nagaan of de na-ijleffecten van de voormalige steenkoolwinning voor hen relevant zijn.

Lees ook: Hoe de jacht op een schacht misging in Kerkrade

SodM is verder van mening dat de 'lessen' van Limburgse steenkoolwinning ook bij andere zaken in het land rond delfstoffenwinning gebruikt kunnen worden. 'SodM zal waar nodig vanuit haar rol als toezichthouder gevraagd en ongevraagd adviezen blijven geven aan de minister en gemeenten', zo schrijven de onderzoekers.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen