Overslaan en naar de inhoud gaan

Nog geen zicht op toekomst zusters bij faillissement

Geplaatst opwoensdag 29 mei 2019 - 20:01

Het is nog maar de vraag wat er gebeurt met de 45 zusters die wonen in Huize de Berg in Heerlen, als er geen doorstart komt voor de zorginstelling die het tehuis exploiteert.

Dat zegt directrice Mirjam van Cleef.

Kleine Zusters
Dinsdag werd bekend dat uitbater Allerlei Gastvrij faillissement heeft aangevraagd. In het klooster wonen op dit moment nog 45 zusters van de congregatie Kleine Zusters van de Heilige Joseph gesticht in 1872.

Gemotiveerd
De medewerkers, die sinds dinsdag zonder baan zitten, geven aan nog wel voor de zusters te willen zorgen. "Maar als we geen baan meer hebben, houdt dat op een gegeven moment ook op", vertelt een van de medewerkers Marc Jacobs. In totaal verliezen 33 medewerkers hun baan. "Natuurlijk werken we voor ons loon, maar we willen vooral dat de zusters die hier zitten hun laatste jaren van hun leven kwalitatief goed kunnen leven. Dat motiveert ons", aldus Jacobs.

Huilend het weekend door
Het nieuws van het faillissement komt hard aan bij het personeel. "Sommige werken hier al jaren en er zijn een behoorlijk aantal medewerkers alleenverdieners. Ik denk dat veel mensen huilend het weekend doorgaan door deze situatie", aldus Jacobs.

Commercieel
Vorig jaar besloot de directie van de stichting Huize de Berg in zee te gaan met de commerciële zorgorganisatie Blueprint Group. Volgens haar was het nodig om de leefbaarheid en het werk voor het personeel te waarborgen. "Het aantal zusters neemt af, het klooster wordt steeds leger en is er minder werk voor het personeel", aldus Van Cleef. De directrice zegt dat het faillissement haar verraste.

Plan
De Blueprint Group beheert verschillende bedrijven, waaronder Allerlei Gastvrij. Het plan was om het klooster op te knappen en om te bouwen tot een zorgcomplex voor zo'n 150 ouderen. Daarnaast zouden de zusters er gewoon kunnen blijven wonen. Op die manier wilden ze meer inkomsten krijgen. Van dat plan is nooit iets terecht gekomen.

Dubieus
Vorig jaar bij de overname van Huize de Berg uitte het personeel al hun zorgen over koers. Ze werden onder een Horeca-cao onder gebracht, waardoor ze er op termijn qua pensioen, arbeidsvoorwaarden en ook op salaris op achteruit zouden gaan. De aanvraag van het faillissement vinden ze dubieus. "Het is wel heel toevallig dat precies nadat ze niet meer verplicht zijn ons te onderhouden, de hele boel omkiept, waardoor wij naar ons salaris van mei en vakantiegeld kunnen fluiten", vertelt Jacobs.

In gesprek
Van Cleef geeft aan binnenkort in gesprek te gaan met Ontzorgd Wonen, een organisatie die ook onder de Blueprint Group valt. Wat dat voor het personeel betekent is nog niet duidelijk: "Als er een doorstart wordt gemaakt is het nog niet bekend of het personeel meekomt", vertelt de directrice.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen