Overslaan en naar de inhoud gaan

Nog geen roetveegpiet in chocoladevorm

Geplaatst opdonderdag 3 december 2020 - 20:27

De verandering van de hulp van Sinterklaas is de laatste jaren ook in veel winkels zichtbaar. Een traditionele Zwarte Piet, als poppetje in de zaak, of in een reclamefolder, zie je bijna nergens meer. Voor bakkerijen en chocolatiers is het wat lastiger.

Een roetveegpiet van chocola is er daarom nog niet.

'Mooie pop'
Bakker Thijs Broekmans uit Panningen heeft in de winkel bij zijn bakkerij nog een ouderwetse zwarte pietenpop staan. "Deze pop hoort bij het feest zoals vooral ouderen het kennen. Maar ook de kinderen vinden hem erg leuk."

Hij zegt dat het geen statement is tegen de mensen die van het fenomeen Zwarte Piet af willen. "Het is gewoon een mooie pop."

Verschillende soorten
Broekmans stelt dat hij het gebak de laatste jaren wel heeft aangepast aan de tijd. "Voorheen verkocht ik alleen maar donkere chocoladetaarten in de vorm van een pietenhoofd, nu heb ik ook een taart van witte chocolade met wat vlokken erop. Inderdaad, dat zijn roetvegen." Het maken van roetveegpieten van chocolade is lastiger, erkent hij. "Op die kleine vormen die wij maken is dat gewoonweg niet te doen. Wel hebben we drie soorten pieten. Van pure-, melk-, en witte chocolade, dus mensen kunnen voor een lichte kleur kiezen."

Zonder verschil
Chocolatier Guido Rousseau uit Sittard beaamt dat het maken van zogenaamde roetveegchocoladepieten lastig is. "We verkopen dusdanig grote pieten dat dat wel zou kunnen, maar dan zijn er weer wat extra handelingen nodig." Hij zegt ook dat de Limburgse klant daar niet echt om vraagt. "In onze winkels merken we er heel weinig van. Het aantal chocolade sinten en pieten, puur, wit, en melk, is de afgelopen jaren gewoon gelijk gebleven."

Sinterklaas
De Sittardse chocoladefabriek levert ook veel aan bedrijven. Daar ligt de zaak wat anders, zo stelt hij. "Dan gaat het vooral om niet-Limburgse ondernemingen. Die hebben het liefst geen enkele piet in de chocoladepakketten, maar vragen om alleen maar sinten."

Bedreiging
Overigens worden niet alle lekkernijen in de vorm van Sinterklaas of Zwarte Piet gewaardeerd. In Den Bosch werd donderdag de stoep van een bakkerij door activisten van Kick Out Zwarte Piet beklad. Een actievoerder noemt de decoraties in de bakkerszaak 'racistisch, beledigend en ouderwets' tegenover Omroep Brabant. De bakker die alleen Zwarte Piet-lolly's in de etalage had staan, snapt niet waarom de actievoerders niet gewoon het gesprek aangingen. "Ik wil ze graag uitnodigen voor een kop koffie met een speculaasje."

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen