Overslaan en naar de inhoud gaan

Nog geen oplossing voor opruimkosten gedumpt drugsafval

Geplaatst opdonderdag 12 mei 2022 - 13:52

Als er drugsafval op een perceel wordt gedumpt, moet de grondeigenaar opdraaien voor de opruimkosten. Daar wil het kabinet vanaf, maar een oplossing is nog niet in zicht.

In Limburg wordt jaarlijks tientallen keren drugsafval in de natuur achtergelaten. Vorig jaar was deze provincie zelfs koploper van het land met 61 dumpingen.

Geen last
Nu krijgen particulieren en natuurorganisaties nog vaak te maken met de kosten doordat er grote hoeveelheden drugsafval op hun terrein worden gestort. Minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid zei te willen dat "zoveel mogelijk gewone mensen hier geen last van hebben".

Onwenselijk
De Kamer is het erover eens dat het onwenselijk is dat de grondeigenaren zelf moeten opdraaien voor de opruimkosten, die in de vele tienduizenden of zelfs honderdduizenden euro's kunnen lopen. Naast de SP wezen ook de coalitiepartijen VVD, ChristenUnie en CDA hierop.

Lees ook: Grondeigenaren in het nauw om chemisch drugsafval op terrein

Criminelen niet in zicht
Liefst zou de Kamer zien dat criminelen zelf voor de opruimkosten opdraaien. "Bij drugsdumpingen is de vervuiler, de crimineel, vaak niet in zicht", zei Yesilgöz. "Maar daar waar het kan, zullen we dat nooit nalaten", aldus de minister. Hoeveel dat heeft opgeleverd, kon ze niet zeggen.

Justitie is in gesprek met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincies en laat voor de zomer weten of dat overleg al iets heeft opgeleverd, zei de minister in de Tweede Kamer.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen