Overslaan en naar de inhoud gaan

Nog geen openbaar onderwijs in Maasbree

Geplaatst opzondag 11 januari 2015 - 22:03

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft de aanvraag van de gemeente Peel en Maas om openbaar onderwijs in Maasbree mogelijk te maken, afgewezen.

Staatssecretaris Sander Dekker geeft in zijn afwijzing aan dat de enquête die in het voorjaar van 2014 in Maasbree is gehouden niet door hem gebruikt mag worden om een positief besluit te nemen.

Stichtingsnorm
Uit die enquête, uitgevoerd door een onderzoeksbureau van de Radboud Universiteit Nijmegen, blijkt 48 procent van de ondervraagden openbaar onderwijs te willen. Dat zou betekenen dat de school de stichtingsnorm van 200 leerlingen zou halen. Maar deze enquête, zo laat Dekker de gemeente weten, mag niet leidend zijn.

Prognose
Dat geldt wel voor de indirecte manier van meten, een prognose op basis van het aantal leerlingen op openbare scholen elders (in de gemeente of in een vergelijkbare gemeente) waarbij de gemeentelijke belangstelling voor openbaar onderwijs op 6,13 procent uitkomt. Veel te weinig om de norm van 200 leerlingen per jaar te halen. Verder betoogt Dekker dat ouders hun kinderen ook naar de openbare scholen in Panningen en Baarlo kunnen brengen.

Reactie wethouder
"Hij neemt een nogal formeel standpunt in", zegt verantwoordelijk wethouder Raf Janssen, die aangeeft dat het college van B en W "met teleurstelling kennis heeft genomen van de brief van de staatssecretaris."

Alternatieven
De gemeente kan bij de Raad van State in beroep gaan tegen de afwijzing. Of dat ook gaat gebeuren bespreekt de gemeenteraad op 20 januari. Janssen: "We proberen nu in beeld te brengen welke alternatieven we hebben. Die bespreken we volgende week in het college en dan leggen we de zaak 20 januari aan de gemeenteraad voor. Die zal uiteindelijk een standpunt moeten innemen in de kwestie."

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Verzoek openbaar onderwijs Maasbree afgewezen
Ministerie blijft tegen openbaar onderwijs in Maasbree
Schoolstrijd in Maasbree gaat ook na 10 jaar nog door
Provincie ‘redt’ mfa Maasbree
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen