Overslaan en naar de inhoud gaan

Nog geen openbaar onderwijs in Maasbree

Geplaatst opzondag 11 januari 2015 - 22:03

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft de aanvraag van de gemeente Peel en Maas om openbaar onderwijs in Maasbree mogelijk te maken, afgewezen.

Staatssecretaris Sander Dekker geeft in zijn afwijzing aan dat de enquête die in het voorjaar van 2014 in Maasbree is gehouden niet door hem gebruikt mag worden om een positief besluit te nemen.

Stichtingsnorm
Uit die enquête, uitgevoerd door een onderzoeksbureau van de Radboud Universiteit Nijmegen, blijkt 48 procent van de ondervraagden openbaar onderwijs te willen. Dat zou betekenen dat de school de stichtingsnorm van 200 leerlingen zou halen. Maar deze enquête, zo laat Dekker de gemeente weten, mag niet leidend zijn.

Prognose
Dat geldt wel voor de indirecte manier van meten, een prognose op basis van het aantal leerlingen op openbare scholen elders (in de gemeente of in een vergelijkbare gemeente) waarbij de gemeentelijke belangstelling voor openbaar onderwijs op 6,13 procent uitkomt. Veel te weinig om de norm van 200 leerlingen per jaar te halen. Verder betoogt Dekker dat ouders hun kinderen ook naar de openbare scholen in Panningen en Baarlo kunnen brengen.

Reactie wethouder
"Hij neemt een nogal formeel standpunt in", zegt verantwoordelijk wethouder Raf Janssen, die aangeeft dat het college van B en W "met teleurstelling kennis heeft genomen van de brief van de staatssecretaris."

Alternatieven
De gemeente kan bij de Raad van State in beroep gaan tegen de afwijzing. Of dat ook gaat gebeuren bespreekt de gemeenteraad op 20 januari. Janssen: "We proberen nu in beeld te brengen welke alternatieven we hebben. Die bespreken we volgende week in het college en dan leggen we de zaak 20 januari aan de gemeenteraad voor. Die zal uiteindelijk een standpunt moeten innemen in de kwestie."

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Verzoek openbaar onderwijs Maasbree afgewezen
Ministerie blijft tegen openbaar onderwijs in Maasbree
Schoolstrijd in Maasbree gaat ook na 10 jaar nog door
Provincie ‘redt’ mfa Maasbree
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen