Overslaan en naar de inhoud gaan

Nog geen openbaar onderwijs in Maasbree

Geplaatst opzondag 11 januari 2015 - 22:03

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft de aanvraag van de gemeente Peel en Maas om openbaar onderwijs in Maasbree mogelijk te maken, afgewezen.

Staatssecretaris Sander Dekker geeft in zijn afwijzing aan dat de enquête die in het voorjaar van 2014 in Maasbree is gehouden niet door hem gebruikt mag worden om een positief besluit te nemen.

Stichtingsnorm
Uit die enquête, uitgevoerd door een onderzoeksbureau van de Radboud Universiteit Nijmegen, blijkt 48 procent van de ondervraagden openbaar onderwijs te willen. Dat zou betekenen dat de school de stichtingsnorm van 200 leerlingen zou halen. Maar deze enquête, zo laat Dekker de gemeente weten, mag niet leidend zijn.

Prognose
Dat geldt wel voor de indirecte manier van meten, een prognose op basis van het aantal leerlingen op openbare scholen elders (in de gemeente of in een vergelijkbare gemeente) waarbij de gemeentelijke belangstelling voor openbaar onderwijs op 6,13 procent uitkomt. Veel te weinig om de norm van 200 leerlingen per jaar te halen. Verder betoogt Dekker dat ouders hun kinderen ook naar de openbare scholen in Panningen en Baarlo kunnen brengen.

Reactie wethouder
"Hij neemt een nogal formeel standpunt in", zegt verantwoordelijk wethouder Raf Janssen, die aangeeft dat het college van B en W "met teleurstelling kennis heeft genomen van de brief van de staatssecretaris."

Alternatieven
De gemeente kan bij de Raad van State in beroep gaan tegen de afwijzing. Of dat ook gaat gebeuren bespreekt de gemeenteraad op 20 januari. Janssen: "We proberen nu in beeld te brengen welke alternatieven we hebben. Die bespreken we volgende week in het college en dan leggen we de zaak 20 januari aan de gemeenteraad voor. Die zal uiteindelijk een standpunt moeten innemen in de kwestie."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Verzoek openbaar onderwijs Maasbree afgewezen
Ministerie blijft tegen openbaar onderwijs in Maasbree
Schoolstrijd in Maasbree gaat ook na 10 jaar nog door
Provincie ‘redt’ mfa Maasbree
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen