Overslaan en naar de inhoud gaan

Nog geen nieuw thuis voor olifant Buba door coronacrisis

Geplaatst opwoensdag 24 juni 2020 - 6:00

De zoektocht naar een nieuwe opvanglocatie voor olifant Buba heeft vertraging opgelopen door de coronacrisis.

Circus Freiwald, de eigenaar van de olifant, strandde in april in Beringe omdat alle shows afgezegd waren in verband met Covid-19.

Lees ook: Circus zonder eten gestrand door coronacrisis

Tijdelijke ontheffing
Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) laat weten dat de herplaatsing langer duurt dan verwacht. Circus Freiwald heeft een ontheffing voor de olifant tot 30 juni, maar die datum zal door de coronacrisis hoogstwaarschijnlijk niet gehaald worden, zegt de woordvoerder. "Indien we 30 juni niet halen komt er een nieuwe tijdelijke ontheffing", laat hij weten. Sinds 2015 geldt er in Nederland een verbod op wilde dieren in het circus, maar Freiwald kreeg voor Buba een ontheffing omdat er geen plaats voor de Afrikaanse olifant was in een opvangcentrum in Europa. Voorwaarde is wel: de olifant mag niet in direct contact komen, of aangeraakt worden, door publiek. Het circus deed dat vorig jaar toch, in Heerlen, en kreeg toen een waarschuwing van het ministerie.

Lees ook: Circus krijgt waarschuwing voor olifant Buba

Opvang
Volgens het ministerie wordt op dit momenten gekeken naar drie opvanglocaties voor Buba. Welke dat zijn, is niet bekend. Dierenactivisten protesteerden eerder tegen de ontheffing en willen dat het ministerie die niet verlengt zodat de olifant naar het Europese opvangcentrum Elephant Haven in Midden-Frankrijk kan worden gebracht. De drie locaties worden volgens het ministerie door onafhankelijke experts beoordeeld. "Het welzijn van Buba staat voorop", laat de woordvoerder van het ministerie weten. "Naar verwachting kunnen wij deze zomer nog een knoop doorhakken."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen