Overslaan en naar de inhoud gaan

Nog geen nieuw thuis voor olifant Buba door coronacrisis

Geplaatst opwoensdag 24 juni 2020 - 6:00

De zoektocht naar een nieuwe opvanglocatie voor olifant Buba heeft vertraging opgelopen door de coronacrisis.

Circus Freiwald, de eigenaar van de olifant, strandde in april in Beringe omdat alle shows afgezegd waren in verband met Covid-19.

Lees ook: Circus zonder eten gestrand door coronacrisis

Tijdelijke ontheffing
Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) laat weten dat de herplaatsing langer duurt dan verwacht. Circus Freiwald heeft een ontheffing voor de olifant tot 30 juni, maar die datum zal door de coronacrisis hoogstwaarschijnlijk niet gehaald worden, zegt de woordvoerder. "Indien we 30 juni niet halen komt er een nieuwe tijdelijke ontheffing", laat hij weten. Sinds 2015 geldt er in Nederland een verbod op wilde dieren in het circus, maar Freiwald kreeg voor Buba een ontheffing omdat er geen plaats voor de Afrikaanse olifant was in een opvangcentrum in Europa. Voorwaarde is wel: de olifant mag niet in direct contact komen, of aangeraakt worden, door publiek. Het circus deed dat vorig jaar toch, in Heerlen, en kreeg toen een waarschuwing van het ministerie.

Lees ook: Circus krijgt waarschuwing voor olifant Buba

Opvang
Volgens het ministerie wordt op dit momenten gekeken naar drie opvanglocaties voor Buba. Welke dat zijn, is niet bekend. Dierenactivisten protesteerden eerder tegen de ontheffing en willen dat het ministerie die niet verlengt zodat de olifant naar het Europese opvangcentrum Elephant Haven in Midden-Frankrijk kan worden gebracht. De drie locaties worden volgens het ministerie door onafhankelijke experts beoordeeld. "Het welzijn van Buba staat voorop", laat de woordvoerder van het ministerie weten. "Naar verwachting kunnen wij deze zomer nog een knoop doorhakken."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen