Overslaan en naar de inhoud gaan

Nog geen nieuw thuis voor olifant Buba door coronacrisis

Geplaatst opwoensdag 24 juni 2020 - 6:00

De zoektocht naar een nieuwe opvanglocatie voor olifant Buba heeft vertraging opgelopen door de coronacrisis.

Circus Freiwald, de eigenaar van de olifant, strandde in april in Beringe omdat alle shows afgezegd waren in verband met Covid-19.

Lees ook: Circus zonder eten gestrand door coronacrisis

Tijdelijke ontheffing
Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) laat weten dat de herplaatsing langer duurt dan verwacht. Circus Freiwald heeft een ontheffing voor de olifant tot 30 juni, maar die datum zal door de coronacrisis hoogstwaarschijnlijk niet gehaald worden, zegt de woordvoerder. "Indien we 30 juni niet halen komt er een nieuwe tijdelijke ontheffing", laat hij weten. Sinds 2015 geldt er in Nederland een verbod op wilde dieren in het circus, maar Freiwald kreeg voor Buba een ontheffing omdat er geen plaats voor de Afrikaanse olifant was in een opvangcentrum in Europa. Voorwaarde is wel: de olifant mag niet in direct contact komen, of aangeraakt worden, door publiek. Het circus deed dat vorig jaar toch, in Heerlen, en kreeg toen een waarschuwing van het ministerie.

Lees ook: Circus krijgt waarschuwing voor olifant Buba

Opvang
Volgens het ministerie wordt op dit momenten gekeken naar drie opvanglocaties voor Buba. Welke dat zijn, is niet bekend. Dierenactivisten protesteerden eerder tegen de ontheffing en willen dat het ministerie die niet verlengt zodat de olifant naar het Europese opvangcentrum Elephant Haven in Midden-Frankrijk kan worden gebracht. De drie locaties worden volgens het ministerie door onafhankelijke experts beoordeeld. "Het welzijn van Buba staat voorop", laat de woordvoerder van het ministerie weten. "Naar verwachting kunnen wij deze zomer nog een knoop doorhakken."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen