Overslaan en naar de inhoud gaan

Nog geen ideale manier gevonden om aardgasvrij te worden

Geplaatst opmaandag 10 februari 2020 - 12:29

Bezorgdheid over hoge kosten, onzekerheid, maar ook tevredenheid en warme voeten. Het landelijke proefproject met het aardgasvrij maken van woonwijken levert uiteenlopende resultaten op. Ook in Limburg.

De regionale omroepen maakten in samenwerking met de NOS een rondgang langs de verschillende pilotwijken waar wordt geëxperimenteerd met de overgang naar aardgasvrij.

Proeftuinen
In Limburg zijn wijken in Brunssum en Sittard-Geleen tot proeftuin aangewezen. In totaal zijn er 27 proeftuinen in het hele land. De ervaringen uit de proeftuinen moeten heel Nederland op termijn van het aardgas af helpen. Uit de rondgang van de omroepen blijkt dat de proef nog niet overal even vlotjes verloopt.

Alternatieven voor gas
Buiten de proeftuinen zijn andere gemeenten ook hun eigen proef gestart. Zo kondigde Venlo onlangs aan om een wijk met zo’n 1000 huishoudens van het aardgas af te willen halen. Hoe de gemeente dit wil doen en welke alternatieven er worden gezocht voor het gas is nog niet duidelijk. De gemeente zegt dit juist in overleg met de bewoners, woningcorporatie en bedrijven in de wijk te willen bekijken. Dit proces zal jaren duren.

Lees ook: Venlose wijk van het aardgas af

Mijngangen
De Limburgse pilotwijken hebben wel al een concreet alternatief voor het gas. De gemeente Brunssum wil in de wijk Brunssum-Noord gebruikmaken van het oude mijngangenstelsel voor warmte- en koudeopslag. Sittard-Geleen wil de wijk Limbrichterveld-Noord op haar beurt aansluiten op het al aanwezige warmtenet.

Aardgasvrije vinexwijk
De vinexwijk Hoogveld, die grenst aan Limbrichterveld-Noord, is in 2005 al aardgasvrij gebouwd op datzelfde warmtenet. Bewoners laten weten erg tevreden te zijn. Problemen zijn er nauwelijks en als er een keer een storing is, is die meestal heel snel verholpen. “Juist omdat er meteen een hele wijk onder lijdt, wordt de prioriteit om het op te lossen groter“, stelt bewoner Sonja Merckelbach die al 15 jaar in haar aardgasvrije huis woont. Omschakelingsproblemen hebben ze nauwelijks ervaren. “Elektrisch koken was even wennen, maar in wezen niet heel anders. Het biefstukje van mijn keramische kookplaat smaakt net zo goed”, stelt Sonja. Ook vinden zij en haar man Ron het wel fijn om alleen nog een warmtewisselaar in huis te hebben en geen cv-ketel met open vuur die brandgevaar met zich meebrengt.

Scepsis
Het hosanna-verhaal klinkt echter niet bij de inwoners van Limbrichterveld-Noord die de transitie moeten maken naar aardgasvrij. Vóór oktober 2019 moesten alle inwoners in de wijk kiezen of ze mee wilden doen met de aardgasvrije proef van de gemeente. De gemeente stelt dat 90 procent van de wijkbewoners meedoet. Het hoge percentage is een opsteker en dat is vooral te danken aan steun van de woningcorporatie en twee grote flats die meedoen. Met name onder particuliere huizenbezitters is er scepsis. Slechts de helft van deze groep heeft positief gereageerd op het transitieplan. Een groep van particuliere huiseigenaren heeft zich verenigd in een platform. Er zitten onder anderen techneuten en mensen in die in de bouw werken. Aardgasvrij zien zij zeker zitten, maar de manier waarop de gemeente de transitie wil bewerkstelligen, geeft hen weinig vertrouwen.

Hogere kosten
De groep maakte een eigen berekening en vreest dat de kosten zullen stijgen door de aansluiting op het warmtenet. Bovendien komen mensen die zelf al veel maatregelen hebben genomen om te verduurzamen niet meer in aanmerking voor het subsidiepakket dat de gemeente aanbiedt, zo stellen ze. “Het is óf het hele pakket, of niets. De mensen die voor de muziek zijn uitgelopen worden zo gestraft”, stelt bewoner Rob Vroegop. Zelf heeft hij al zonnepanelen, een inductiekookplaat en isoleerde hij een flink deel van zijn huis. Meedoen met de gemeentelijke proef ziet hij niet als een reëel alternatief.

Bijstoken met aardgas
Behalve de kosten ziet de groep van 50 tot 80 bewoners een warmtenet ook niet als een duurzaam alternatief. Vroegop: “Het warmtenet is aangesloten op een biogascentrale. Die wordt gestookt met hout en snoeiafval. Het verbranden daarvan veroorzaakt CO2-uitstoot. Voor het snoeien zelf worden kettingzagen gebruikt en het materiaal wordt met vrachtwagens aangevoerd. Allemaal niet duurzaam. Bovendien wordt het warmtenet met aardgas bijgestookt als er te weinig capaciteit is.” Vroegop is ook sceptisch omdat de gemeente voor 50 procent aandeelhouder is in het warmtenet en er dus belang bij heeft om zoveel mogelijk mensen aan te sluiten. “Alternatieven voor het warmtenet worden daarom niet of nauwelijks gestimuleerd.”

Mini-windmolens op dak
De huizenbezitters vrezen dat de gemeente op het verkeerde paard wedt. Of in ieder geval niet naar alternatieven kijkt, terwijl de hele aardgastransitie nog in de kinderschoenen staat en de beste optie nog lang niet vaststaat. Juist hierdoor heeft deze groep besloten zich niet aan te sluiten bij de proef. Rob Vroegop ziet veel meer in innovatieve oplossingen. “Sinds kort weet ik dat er mini-windmolentjes bestaan die je op de nok van je dak kunt plaatsen. In Azië wordt daar al volop mee geëxperimenteerd. Met twaalf van die dingen kun je in je volledige energiebehoefte voorzien. Dat ga ik nu onderzoeken en dan mag de gemeente wat mij betreft de gaskraan af komen sluiten. Want van het gas af moeten we toch.”

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen