Overslaan en naar de inhoud gaan

Nog geen harde toezegging minister over intercity Aken

Geplaatst opmaandag 25 november 2019 - 17:16

Minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) wil geen harde toezeggingen doen over een intercity-verbinding Amsterdam-Heerlen-Aken.

In een vergadering van de commissie Infrastructuur van de Tweede Kamer ging ze niet verder dan te zeggen dat ze in het voorjaar een 'gedragen' besluit wil nemen, in samenspraak met onder meer de provincie en de Duitse vervoersautoriteit NVR. "Maar ik kan niet op de zaken vooruit lopen."

Kamermeerderheid vóór
Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de NS in ieder geval vanaf 2025 een intercity naar Aken laat rijden. Dat moet onderdeel worden van het nieuwe contract met de NS dat vanaf dat jaar loopt.

Lees ook: Tweede Kamer: Intercity naar Aken zeker vanaf 2025

Kosten en drukte
Minister Van Nieuwenhuizen stelde het ongeduld te begrijpen om de intercity naar Aken te realiseren. "Maar alle experts wijzen op de hoge exploitatiekosten en de risico’s voor de punctualiteit van de dienstverlening op de drukke corridor tussen Amsterdam en Eindhoven", aldus de minister. Zij verwees ook naar de verschillen die er bestaan over de te verwachten aantallen passagiers.

Verdubbeling
Van Nieuwenhuizen zei zich wel 'graag te willen inzetten' voor een verdubbeling op korte termijn van de frequentie van de huidige Arriva-trein tussen Maastricht, Heerlen en Aken. Die zou dan twee keer per uur gaan rijden. Volgens de minister biedt die verdubbeling ook de kans om te laten zien dat er genoeg potentieel en belangstelling is voor de verbinding met Aken.

Deel dit bericht via
Overzicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
L1 begint met een nieuw sportprogramma: AvondGasten Sport

Vanaf maandag 5 oktober ontvangt presentator Bas van Mulken wekelijks gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen