Overslaan en naar de inhoud gaan

Nog geen groen licht voor koren en blaasorkesten

Geplaatst opwoensdag 27 mei 2020 - 21:48

Koren en blaasorkesten mogen toch nog niet gaan repeteren met maximaal 30 personen.

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCenW) heeft dat woensdag bekendgemaakt.

Repeteren
Aanvankelijk gaf de cultuurminister nog aan dat het voor koren en muziekgezelschappen was toegestaan om vanaf 1 juni weer te repeteren, zolang de groep niet groter zou zijn dan dertig personen en er anderhalve meter afstand tussen de zangers en/of musici zou zijn.

Onderzoek
Zij komt terug op het besluit, omdat ze nader onderzoek van onder andere de technische universiteiten van Eindhoven en Delft wil afwachten over de kans op coronabesmetting bij blazen en zingen.

De koordirigenten Véron Jongstra en Dion Ritten gaven op 13 mei in Avondgasten: Corona in Limburg al aan dat zingen met dertig leden geen haalbare kaart is. Destijds zeiden zij ook al aanvullend onderzoek naar de besmettingsrisico’s af te wachten.

Lees ook: Dirigenten: 'We mogen zingen, maar het is nog te gevaarlijk'

Amateurverenigingen
Limburg kent vele tientallen, zo niet honderden, koren, harmonieën en fanfares. Deze voornamelijk amateurverenigingen staan voorlopig nog in de wacht, terwijl andere culturele instellingen zoals musea en theaters hun deuren weer mogen openen.

Wanneer de universitaire onderzoeken zijn afgerond is nog niet duidelijk. Daardoor is ook nog niet bekend vanaf welk moment koren en orkesten weer samen mogen musiceren.

Strijkers wel
Het orkestverbod geldt alleen voor blazers. Strijkers en slagwerkers mogen bijvoorbeeld wel samen musiceren. "Het Koninklijk Concertgebouworkest heeft woensdag gemusiceerd, een werk van Tsjaikovski", weet intendant Stefan Rosu van philharmonie zuidnederland. "Ik vermoed voor een cd-opname."

En het Haagse Residentie Orkest laat volgens Rosu alleen de strijkers repeteren. De philharmonie zuidnederland repeteert voorlopig niet en richt de pijlen op het nieuwe seizoen, dat voorlopig is gebaseerd op het nieuwe normaal, zo bleek woensdag tijdens de perspresentatie van het nieuwe seizoen.

Lees ook: Start philharmonie zuidnederland in 'het nieuwe normaal'

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen