Overslaan en naar de inhoud gaan

Nog geen duidelijkheid over toekomst MAA

Geplaatst opzaterdag 14 mei 2022 - 7:25

Het is nog onduidelijk welke kant het precies opgaat met Maastricht Aachen Airport (MAA).

In een statencommissie spraken alleen CDA, PVV en 50Plus zich al uit voor het openhouden van het vliegveld in Beek. Lokaal-Limburg was daar ook voor vanwege de werkgelegenheid, maar pleitte tegelijk voor een zo klein mogelijk vliegveld dat voor zo min mogelijk overlast zorgt.

Sluiting
VVD, SVL, SP, Forum voor Democratie en PvdA stelden vooral een hele reeks vragen of stelden duidelijke voorwaarden. D66 sprak zich uit voor uitstel van de besluitvorming op 3 juni. GroenLinks en de Partij voor de Dieren bleven principieel voor sluiting van MAA. De eenpersoonsfractie Palmen (ex-CDA) sloot zich daarbij aan.

De vergadering van de statencommissie liep vrijdag heel anders dan verwacht. Door het begintijdstip van 13:00 uur en het feit dat de 22 insprekers bijna vier uur aan het woord waren inclusief vragen van statenleden, kwam men niet verder dan de eerste termijn van het Limburgs Parlement. Besloten werd de vergadering volgende week vrijdag voort te zetten.

Toezeggingen
VVD en SVL hebben de sleutel in handen om te zorgen voor een meerderheid voor het openhouden van MAA. VVD-statenlid Teun Heldens maakte opnieuw duidelijk dat voor zijn partij toezeggingen uit het verleden om MAA open te houden zwaar wegen. Tegelijk vond hij de scenario’s die op tafel lagen slecht uitgewerkt en wilde hij een soort garantstelling voor diverse risico’s. Bijvoorbeeld over participatie van Schiphol of het Rijk in MAA en duidelijkheid of de stikstof-regels een natuurvergunning voor het vliegveld in de weg kunnen staan. Net als veel andere partijen sprak hij zich uit voor een veel ruimer fonds voor maatregelen om de overlast voor omwonenden in de kernen pal bij MAA tegen te gaan. Nu is daar bijna 9 miljoen voor uitgetrokken. "De VVD is er in ieder geval nog niet uit. We willen het vliegveld graag openhouden maar zijn klaar met de enorme financiële lasten voor de provincie", aldus Heldens.

Lees ook: Statenleden onder druk vanwege MAA: 'Hangt boven het hoofd'

Anti-climax
Statenlid Marcel Thewissen van SVL wilde ook duidelijkere cijfers. Hij noemde de informatie van de Schiphol Group dat ze wel wil samenwerken met MAA maar pas later wil beslissen hoe precies een anti-climax. Voor SVL moet de keuze gaan tussen open houden of sluiten zonder precieze scenario’s. "We moeten niet op de stoel van de directie gaan zitten", vertelde Thewissen. Die er wel voor is om een maximum aantal gehinderde personen vast te leggen.

Stikstof
De PvdA wilde vooral opheldering over allerlei kosten die in de diverse groeiscenario’s niet zouden zijn meegenomen. En net als de VVD duidelijkheid over de mogelijke stikstof regels en problemen. "Die kunnen ontwikkelingen elders frustreren", zo stelt statenlid Aleida Berghorst. Forum voor Democratie wilde zich ook nog niet uitspreken over sluiten of open houden. Maar verklaarde er wel een groot probleem mee te hebben dat alle Limburgers meebetalen aan een vliegveld waar ze niet allemaal van profiteren. De SP was het met de VVD eens dat er eigenlijk geen goed uitgewerkt scenario op tafel lag.

"We hebben veel meer waarborgen en zekerheden nodig en robuuste sancties als afgesproken maatregelen niet worden genomen", verklaarde SP-fractievoorzitter Marc van Caldenberg. D66 omschreef de drie scenario’s om MAA open te houden als vooral doormodderen in dezelfde richting als nu. Dat het uitstel van een besluit tot gevolg heeft dat de uit veiligheidsoverwegingen noodzakelijke aanleg van een nieuwe start- en landingsbaan voorlopig ook niet kan doorgaan, vond D66-statenlid Hans van Wageningen acceptabel. Ook al is de consequentie dat dan tijdelijk wellicht niet kan worden gevlogen. Volgens D66 biedt uitstel ook ruimte voor een referendum over MAA.

Scenario's
CDA, PVV, SVL en SP vonden ook dat het provinciebestuur zelf met een concreet voorstel moet komen en dat niet moet over laten aan het Limburgs Parlement. "MAA is een vrije kwestie. Maar alleen voor ons. Niet voor de fulltime-bestuurders van het provinciebestuur. Hun kwaliteit om een integrale afweging te maken, hebben we hoog zitten", verwoorde CDA-statenlid Wouter IJpelaar die opdracht. Overigens had geen enkele partij daar tot nu toe om gevraagd in de talloze sessies over MAA. Terwijl bekend was dat het provinciebestuur alleen de vier scenario’s zou uitwerken.

Volgens week donderdag is er een commissievergadering in de Tweede Kamer over luchtvaart, waarbij MAA mogelijk ook ter sprake komt. Op 25 mei heeft het Limburgs Parlement nog een besloten gesprek met de Schiphol Group.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond