Overslaan en naar de inhoud gaan

Nog geen duidelijkheid over coalitie Sittard-Geleen

Geplaatst opvrijdag 6 april 2018 - 13:01

Binnen een week moet duidelijk zijn welke nieuwe coalitie in Sittard-Geleen haalbaar is.

Oud-gemeentesecretaris Ad Lutters van Maastricht heeft als informateur de opdracht gekregen om de diverse mogelijkheden te onderzoeken.

Vernieuwing
Centraal staat de discussie over de bestuurscultuur. GroenLinks, SP, PvdA en de lokale partij DNA hebben zich daarbij gepresenteerd als vernieuwingsblok. Zij willen samen optrekken.

De vier partijen, goed voor negen van de 37 zetels, hebben forse kritiek op de bestuurscultuur van de huidige coalitie van CDA, de lokale partij GOB, D66 en ook PvdA. Die zou teveel van bovenaf regeren, zonder burgers voldoende te betrekken bij het beleid.

Brede coalitie
Volgens wethouder en lijsttrekker van GOB Pieter Meekels blijft de inzet een zo breed mogelijke coalitie. "Maar het kan lastig worden. Daarom moet informateur Lutters zorgen voor een verdieping waaruit dan conclusies kunnen worden getrokken", aldus Meekels.

Zetelverdeling
GOB werd op 21 maart de grootste partij in Sittard-Geleen. De partij ging van acht naar negen zetels. Coalitiepartner CDA verloor er eentje en zakte naar acht zetels. GroenLinks steeg van drie naar vier zetels. D66 en VVD bleven gelijk met respectievelijk twee en een zetels. De SP en DNA met twee zetels en PvdA met een zetel gingen alle drie een zeteltje achteruit.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen