Overslaan en naar de inhoud gaan

Nog altijd slapeloze nachten voor Van Rey na veroordeling

Geplaatst opmaandag 6 november 2017 - 5:55

Jos van Rey ligt nog elke nacht wakker van zijn veroordeling.

"Ik vraag me nog steeds af wie me dit heeft gelapt", zegt Van Rey in aanloop naar het hoger beroep in de corruptiezaak.

Taakstraf
Vorig jaar juli werd Van Rey veroordeeld wegens ambtelijke corruptie en het schenden van de geheimhoudingsplicht. Zo had hij zich onder andere laten omkopen door projectontwikkelaar en vriend Piet van Pol. In eerste instantie hoorde hij een gevangenisstraf van twee jaar tegen zich eisen. Hij kwam er uiteindelijk vanaf met een taakstraf van 240 uur.

Veel te laag
Het Openbaar Ministerie kondigde meteen hoger beroep aan omdat het de straf 'veel te laag' vond in verhouding tot de bewezen feiten. "Corruptie is corruptie. Een beetje corrupt bestaat niet", aldus een woordvoerder van het OM. Van Rey zelf ging ook in hoger beroep.

Lees ook: Ook Jos van Rey in hoger beroep

De rechtbank in Den Haag buigt zich dinsdag en woensdag in hoger beroep opnieuw over de corruptiezaak rondom de Roermondse politicus. Uiteindelijk hoort Van Rey op 14 november een nieuwe strafeis.

Video: L1

Dertien getuigen
In aanloop naar het hoger beroep moesten er nog dertien getuigen worden gehoord. Van Rey had er expliciet om gevraagd om de namen niet bekend te maken. De getuigen zijn gehoord over het afgeven van stempassen en volmachten, reizen naar voetbalwedstrijden en giften aan een vennootschap van waaruit uitgaven ten behoeve van VVD-campagnes zijn gedaan. "Ik ben tevreden met de getuigen die worden gehoord. We hadden er ongeveer 25 gevraagd, nu worden er toch 13 gehoord", zei Jos van Rey destijds aan tafel bij het programma AvondGasten.

Lees ook: Nog dertien getuigen gehoord in zaak-Van Rey

Video: L1

Zonnekoning
Van Rey, een telg uit een Roermonds slagersgezin, is immens populair in de Roerstad. In 1974 zet hij zijn eerste stappen in de gemeentepolitiek als raadslid. Hij schopte het al gauw tot wethouder. Van 1979 tot oktober 1982 had hij de portefeuille maatschappelijk welzijn en onderwijs. Daarna was Van Rey respectievelijk Tweede Kamerlid, lid van Provinciale Staten in Limburg, gemeenteraadslid in Roermond, opnieuw wethouder in die stad en Eerste Kamerlid. Tijdens zijn bestuursperiode groeit de stad enorm. Het Designer Outlet Center blijkt een schot in de roos. Die bloeiperiode levert Van Rey de bijnaam op van 'zonnekoning' van Roermond.

Belangenverstrengeling
De Limburgse kranten beschuldigden Van Rey in 2011 van belangenverstrengeling. Hij zou hebben meebeslist over zaken waarbij een bevriende projectontwikkelaar, Piet van Pol, was betrokken. Sinds oktober 2012 wordt hij verdacht van ambtelijke corruptie en het lekken van vertrouwelijke informatie. De Rijksrecherche deed op 19 oktober van dat jaar invallen in zijn woning in Herten, zijn werkkamer in het stadhuis en in de woningen van zijn zoon en een dochter. Van Rey legde daarom op 22 oktober 2012 zijn wethouderschap en lidmaatschap van de Eerste Kamer neer.

Lees ook: Het is vijf jaar na de inval bij politicus Jos van Rey

97.000 euro
Het Openbaar Ministerie maakte in oktober 2014 bekend dat het Van Rey gaat vervolgen voor corruptie, verkiezingsfraude en witwassen. In de aanklacht stelde het OM dat Van Rey zich in totaal voor 97.000 euro door zijn vriend Piet van Pol liet omkopen.

Foto: ANP

Veroordeling
De rechtbank in Rotterdam oordeelde in juli 2016 dat Van Rey zich heeft laten omkopen door zijn vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol. Verder lekte hij uit een vertrouwenscommissie en werd hij schuldig bevonden aan stembusfraude. Hij kreeg een werkstraf van 240 uur opgelegd.

Politiek
Ondanks dit alles zegt Van Rey zijn politieke loopbaan niet vaarwel. Hij is volgend jaar opnieuw verkiesbaar voor de Roermondse gemeenteraad. De 71-jarige is lijstduwer voor de tienkoppige fractie van de Liberale Volkspartij Roermond (LVR). Hij verwacht met voorkeurstemmen terug te keren in de raad.

Volg het hoger beroep in de corruptiezaak tegen Jos van Rey dinsdag en woensdag de hele dag via een liveblog.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen