Overslaan en naar de inhoud gaan

Cursus moet sekswerk bespreekbaar maken

Geplaatst opdinsdag 27 augustus 2019 - 11:02

Sekswerkers kunnen met hun problemen niet altijd terecht bij artsen, hulpverleners en maatschappelijk werkers. Dit komt door stigma's, vooroordelen en een tekort aan kennis over deze mensen. Ook weten sekswerkers hier niet waar ze terecht kunnen voor hulp.

Met name in Noord- en Midden-Limburg komt dit voor, blijkt uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum. Stichting Humanitas heeft een e-learning methode ontwikkeld voor mensen die binnen het sociale domein sekswerkers tegenkomen. Deze methode Hulp en Zorg aan Sekswerkers gaat dinsdag van start.

Vertrouwen
Sekswerkdeskundige Yvette Luhrs vertelt in gesprek met L1 dat "sekswerkers enorm worden gestigmatiseerd. Dat is op zichzelf al een probleem: het feit dat je vaak met een geheim beroep moet werken." Ook vertelt ze dat problemen snel aan het werk gerelateerd worden. "Het komt voor dat artsen sekswerkers niet te woord willen staan. Hierdoor gaan mensen minder vaak naar de dokter. Het is dan lastig om vertrouwen te hebben in hulpverleners, zeker voor mensen die niet vrijwillig aan sekswerk doen", legt Luhrs uit.

Band
Sekswerkers kunnen dus niet altijd terecht bij hulpverleners wanneer dit nodig is. Dit terwijl "ik denk dat je als je sekswerker bent en je hebt de mogelijk daarover te delen, dan wil je dat misschien met een huisarts of iemand anders doen met wie je een redelijke band hebt", aldus Luhrs.

Bespreekbaar
Om deze redenen is de cursus ontwikkeld. De e-learning bevat literatuur, opdrachten en video-interviews met experts, zoals sekswerkers, psychologen, maatschappelijk werkers en onderzoekers. "Voor hulpverleners is het goed om het met elkaar erover te hebben. Het bespreekbaar maken is een stap voor betere zorg", aldus Luhrs.

Cultura Nova volg je bij L1!
Ga naar L1.nl/CulturaNova

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen