Overslaan en naar de inhoud gaan

'Waterbuffers moeten Limburg wapenen tegen extreem weer'

Geplaatst opmaandag 28 mei 2018 - 19:30

Er moeten meer en grotere waterbuffers komen om Limburg te beschermen tegen overlast van noodweer.

Deze moeten onder andere geplaatst gaan worden in Meerssen en Berg en Terblijt; twee plaatsen die afgelopen week zwaar getroffen zijn door stortbuien.

Onzichtbaar
Dat is de conclusie die dijkgraaf Patrick van den Broeck maandagmiddag in Den Haag heeft getrokken met Delta-commissaris Wim Kuijken. "De waterbuffers moeten in de natuur worden opgenomen, onzichtbaar zijn en twee a drie keer zo groot als de tientallen buffers die al in Limburg staan."

Akkergebied
Afgelopen week zijn diverse plekken in de provincie meerdere malen zwaar getroffen door noodweer, waarbij Berg en Terblijt de kroon spant. Terblijt, dat in een dal ligt, werd verrast door meerdere modderstromen. Deze kwamen van een hoger gelegen braakliggend akkergebied dat aan de Oeverweg ligt.

Zo stroomde het water vanuit de akker Berg en Terblijt binnen
Foto: Google Maps

2011
Het is niet de eerste keer dat de plaats overspoeld wordt door modder. Tot 2011 kwam de modder via de andere kant van het dorp naar beneden. Daar werd in dat jaar een waterbuffer geplaatst waarna Berg en Terblijt geen overlast meer had bij extremere weersituaties.

Vroeger stroomde water vanuit het noorden naar beneden
Foto: Google Maps

Zandzakken
Volgens burgemeester Jan Schrijen van Valkenburg aan de Geul is het nu noodzakelijk dat er ook een waterbuffer aan de Oeverweg wordt geplaatst. "Op korte termijn gaat de gemeente zandzakken plaatsen die, mocht er weer veel regen vallen, moeten voorkomen dat het dorp opnieuw overspoeld wordt door modder. Ook gaan we een beek bij de Lindenlaan verder uitgraven. Op de lange termijn moeten we waterbuffers plaatsen en aan een Deltaplan Zuid-Limburg werken", laat de burgervader weten.

Lees ook: Burgemeester Schrijen: 'we moeten beek uitdiepen'

In dit gebied moet de dijk worden geplaatst. De exacte locatie moet nog bepaald worden.
Foto: Google Maps
Video: L1 / 1Limburg

Geld
Dijkgraaf Van den Broeck laat weten dat er niet alleen in Berg en Terblijt, maar ook op andere plekken in de provincie maatregelen getroffen moeten worden. De plannen voor Limburg liggen al op tafel, maar nu moet het geld nog verzameld worden. "Het plan van aanpak voor de komende twee a drie jaar ligt klaar en gaat bij elkaar zo'n 500 miljoen euro kosten. De helft daarvan zou van Waterschap Limburg moeten komen, de andere helft van partijen als gemeenten, de provincie, het Rijk en het bedrijfsleven."

Lees ook: '500 miljoen nodig om wateroverlast aan te pakken'

Foto: L1

Druk riolering afnemen
Met die honderden miljoenen euro's moeten naast de waterbuffers, ook andere maatregelen getroffen worden. Voornamelijk om te zorgen dat de druk op riolen afneemt. "Agrariërs gaan zich inspannen om 10 procent extra water te kunnen vasthouden en inwoners moeten zorgen dat zo min mogelijk regenwater in het riool terecht komt door dit bijvoorbeeld in de tuin weg te laten lopen."

Gemeenten gaan kijken naar oplossingen om water al op bestrate oppervlaktes vast te houden. "Dit zou bijvoorbeeld kunnen door straten met holle stenen te gaan bestraten die het water opvangen voordat het regenwater in het riool terecht komt", aldus Van den Broeck.

Foto: L1

Beplanting en drempels
De Limburgse Land- en Tuinbouw Bond (LLTB) ondersteunt de oproep en plannen van de dijkgraaf en is van mening dat alle partijen de komende jaren extra maatregelen moeten nemen om overlast waar mogelijk te beperken. "Het Waterschap zou bijvoorbeeld extra buffers kunnen aanleggen en burgers zouden het hemelwater zelf kunnen opvangen en niet meer lozen op de riolering. De landbouw kijkt dan naar maatregelen die nog meer water opvangen, zoals meer organische stof en drempels."

Op 4 juli wordt er in Den Haag een overeenkomst getekend door de overheid, het IPO en de Waterschappen. Daarin wordt de aanpak voor problemen vastgesteld en gaat het financiële plaatje ingevuld worden. Rond diezelfde datum organiseert de gemeente Meerssen een bijeenkomst om ook de bewoners te informeren over de plannen.

Meer lezen over de schade door noodweer in Limburg? Lees en bekijk ons dossier: Hoe beperken we de schade door hoosbuien?

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen