Overslaan en naar de inhoud gaan

Nikabdraagster treft dezelfde chauffeur: 'Belde weer politie'

Geplaatst opwoensdag 21 augustus 2019 - 7:01

De nikabdraagster, die maandag uit een bus in Stein werd gezet, trof dezelfde buschauffeur dinsdag weer. De chauffeur zou opnieuw de politie hebben gebeld, maar die kwam niet.

Dit meldt De Limburger. Arriva laat weten dat de vrouw inderdaad ingestapt is bij de dezelfde buschauffeur, maar ontkent dat de chauffeur de politie heeft gebeld. Wel heeft de chauffeur het gemeld bij verkeersleiding, aldus de vervoerder.

Ook de politie laat weten niet benaderd te zijn. "Dit blijkt op een misverstand te berusten, waarbij de politie geen rol heeft gehad", aldus de politie.

Richtlijnen
"Dit is conform de opgestelde richtlijnen. Er is geen sprake van geweest dat de politie is benaderd. De vrouw heeft dinsdag gewoon met de bus mee kunnen reizen", laat een woordvoerder van Arriva weten.

Boerkaverbod
Ook zou ze van Arriva een verklaring hebben dat ze met de bus mag reizen. Dit omdat de Nederlandse vervoerders hebben afgesproken het boerkaverbod niet te handhaven. Maandag werd ze door de politie uit de bus gehaald, nadat een chauffeur had gebeld dat de vrouw weigerde uit te stappen. Sinds 1 augustus geldt in Nederland een boerkaverbod.

Verhaal
"Ik vertel mijn verhaal omdat ik gewoon met de bus wil kunnen reizen, net als naar een bank gaan of naar het ziekenhuis. Ik ben zelfs bereid me te identificeren, door mijn nikab even af te doen als het moet, maar dat hoefde niet van de buschauffeur. Er zaten mensen in de bus die het voor me opnamen. Dat was heel fijn."

Salafisme
Nikabdraagster Angela (36) uit Geleen is volgens de krant tien jaar geleden moslim geworden. Ze is aanhanger van het salafisme, de meest conservatieve stroming binnen de islam. "Maar ik ben tegen IS hoor. Ik bid vijf keer per dag, daarom heen plannen we ons leven. Ik ga weleens naar de moskee in Geleen maar niet elke week. Natuurlijk wil ik graag eens naar Mekka", zegt ze tegen De Limburger.

Lees ook: Nikabdraagster dient klacht in bij Arriva

Uitstappen
Dinsdag vertelde de nikabdraagster al dat ze een klacht zou indienen bij Arriva. De busmaatschappij liet maandag weten dat de chauffeur niet de richtlijnen helemaal heeft nageleefd. De chauffeur mocht haar vragen uit te stappen, maar door te weigeren door te rijden is hij zijn boekje te buiten gegaan. "Als een nikabdraagster niet wil uitstappen, mag je niet zeggen: ik rij niet verder. Daarom is deze wet zo slecht uitvoerbaar. De chauffeur mocht wel de politie bellen. We zullen dit nogmaals onder de aandacht brengen bij medewerkers", aldus een woordvoerder van Arriva.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen