Overslaan en naar de inhoud gaan

Nikabdraagster treft dezelfde chauffeur: 'Belde weer politie'

Geplaatst opwoensdag 21 augustus 2019 - 7:01

De nikabdraagster, die maandag uit een bus in Stein werd gezet, trof dezelfde buschauffeur dinsdag weer. De chauffeur zou opnieuw de politie hebben gebeld, maar die kwam niet.

Dit meldt De Limburger. Arriva laat weten dat de vrouw inderdaad ingestapt is bij de dezelfde buschauffeur, maar ontkent dat de chauffeur de politie heeft gebeld. Wel heeft de chauffeur het gemeld bij verkeersleiding, aldus de vervoerder.

Ook de politie laat weten niet benaderd te zijn. "Dit blijkt op een misverstand te berusten, waarbij de politie geen rol heeft gehad", aldus de politie.

Richtlijnen
"Dit is conform de opgestelde richtlijnen. Er is geen sprake van geweest dat de politie is benaderd. De vrouw heeft dinsdag gewoon met de bus mee kunnen reizen", laat een woordvoerder van Arriva weten.

Boerkaverbod
Ook zou ze van Arriva een verklaring hebben dat ze met de bus mag reizen. Dit omdat de Nederlandse vervoerders hebben afgesproken het boerkaverbod niet te handhaven. Maandag werd ze door de politie uit de bus gehaald, nadat een chauffeur had gebeld dat de vrouw weigerde uit te stappen. Sinds 1 augustus geldt in Nederland een boerkaverbod.

Verhaal
"Ik vertel mijn verhaal omdat ik gewoon met de bus wil kunnen reizen, net als naar een bank gaan of naar het ziekenhuis. Ik ben zelfs bereid me te identificeren, door mijn nikab even af te doen als het moet, maar dat hoefde niet van de buschauffeur. Er zaten mensen in de bus die het voor me opnamen. Dat was heel fijn."

Salafisme
Nikabdraagster Angela (36) uit Geleen is volgens de krant tien jaar geleden moslim geworden. Ze is aanhanger van het salafisme, de meest conservatieve stroming binnen de islam. "Maar ik ben tegen IS hoor. Ik bid vijf keer per dag, daarom heen plannen we ons leven. Ik ga weleens naar de moskee in Geleen maar niet elke week. Natuurlijk wil ik graag eens naar Mekka", zegt ze tegen De Limburger.

Lees ook: Nikabdraagster dient klacht in bij Arriva

Uitstappen
Dinsdag vertelde de nikabdraagster al dat ze een klacht zou indienen bij Arriva. De busmaatschappij liet maandag weten dat de chauffeur niet de richtlijnen helemaal heeft nageleefd. De chauffeur mocht haar vragen uit te stappen, maar door te weigeren door te rijden is hij zijn boekje te buiten gegaan. "Als een nikabdraagster niet wil uitstappen, mag je niet zeggen: ik rij niet verder. Daarom is deze wet zo slecht uitvoerbaar. De chauffeur mocht wel de politie bellen. We zullen dit nogmaals onder de aandacht brengen bij medewerkers", aldus een woordvoerder van Arriva.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen