Nigel Otermans (17) uit Haler won zondag de trofee voor beste jeugdgoochelaar van Nederland en hoopt met zijn nieuwe status door te breken op het professionele podium.
De belangrijkste code van goochelaars heeft hij al onder de knie: geen enkele truc wordt verklapt.
Hans Klok
Waar andere pubers gaan voetballen of computerspelletjes spelen, koos Nigel voor goochelen. "Als jongetje van elf zag ik een klasgenoot wat trucjes doen met tandenstokers en lucifers. Ik was helemaal om. Zeker toen ik op mijn verjaardag naar een show van Hans Klok mocht. Toen wist ik het zeker: dit wil ik worden."

Truc
Doorzettingsvermogen is een vereiste, verzekert de havo 4-scholier. Het duurt minstens een maand om een truc te beheersen. En lukt die niet op het podium, dan is hoongelach de beloning."Soms moet je eerst een diepe zucht nemen voordat je het podium opgaat", bekent Nigel. "Er heerst altijd een rare vibe. Het publiek probeert het geheim van de act te ontrafelen terwijl ik als artiest juist probeer om die te verbergen."
Hele plaatje
Volgens Nigel is niet iedereen voor goochelaar in de wieg gelegd. Het gaat om een combinatie van dingen: kleding, uitstraling en interactie met het publiek. Het hele plaatje moet kloppen. In tegenstelling tot andere illusionisten, heeft hij geen trainer of coach. "Ik kijk veel filmpjes op YouTube, oefen voor de spiegel en regel alles zelf."
Doorbraak
Na zijn eerste plaats die hij zondag in Meppel haalde, hoopt Nigel op een doorbraak in Nederland en ver daarbuiten. Hij is al gevraagd om deel te nemen aan het NK-goochelen voor volwassenen en de Hans Klok Trophy.
Goochelwinkels
Zijn truc met de zwevende doos heeft hem bijna anderhalf jaar gekost om helemaal fijn te slijpen. In de nabije toekomst gaat hij zijn act uitbreiden met meer trucs. "Je kunt ze kopen op beurzen en in goochelwinkels. Daarna is het zaak om de truc zo aan te kleden dat hij een eigen persoonlijke draai krijgt."
Geen simpele opgave, verzekert Nigel. "Een truc kan sneller mislukken dan slagen."