Wapenbezit: wat mag wel en wat niet?

© L1
Honderden Limburgers hebben de afgelopen week wapens ingeleverd tijdens de inzamelactie van de politie. Maar niet alle wapens die zijn ingeleverd zijn ook verboden. Hoe zit dat?
In totaal kwamen tijdens de Week van de Veiligheid 246 wapens binnen bij de politie in Limburg. Daaronder veel messen, airsoft guns maar ook twintig vuurwapens en twee oefenlandmijnen.

Oorlog

De politie is er blij mee. "Elk wapen dat ingeleverd wordt is er eentje en elk wapen dat uit de handel is, is positief", vertelt Ronnie Rabuda, coördinator van de actie bij de politie. Veel van die wapens zijn verboden, maar dat geldt niet voor alles. Zo leverden veel mensen wapens uit de oorlog in die familieleden bewaard hadden. Iets wat niet per se nodig is.

Wet

De wet heeft wapens in vier categorieën ingedeeld. De eerste drie zijn te allen tijde verboden. Daaronder vallen vuurwapens, explosieven, maar ook stiletto's, vlindermessen en boksbeugels.

Grijs gebied

Onder de vierde categorie vallen messen kleiner dan 28 centimeter met maar 1 snijkant en zaken als zwaarden en degens. Deze spullen mag je thuis bewaren, maar je mag ze niet zomaar in het openbaar bij je hebben. Hier valt bijvoorbeeld ook een bajonet uit de oorlog onder.

Het verhaal

Volgens privédetective John Vullers is het daarnaast ook belangrijk wat je uitleg is bij een wapen. Zo kan het zijn dat je toch iets in het openbaar bij je mag hebben of juist niet. "De situatie en het verhaal van de verdachte beslissen vaak of het om een wapen gaat of niet", vertelt hij. “Als je een keukenmes in de keuken hebt liggen mag dat, maar een keukenmes op de achterbank van je auto kan zonder duidelijke verklaring als wapen worden gezien. Een honkbalknuppel op diezelfde achterbank kan gezien worden als wapen. Maar als je kan aantonen dat je bijvoorbeeld honkballer bent, is het weer een logische verklaring en telt het niet als wapen.”

Oorlogssouvenirs

Ook de politie zegt dat je sommige wapens wel degelijk in huis mag hebben. "We hebben hier bijvoorbeeld een bajonet die mensen tegenkomen als ze de zolder opruimen. Het is niet strafbaar als je ze in huis hebt, maar op het moment dat je ze onder bepaalde omstandigheden bij je hebt, dan wordt dat een ander verhaal", vertelt Ronnie Rabuda.

Nepwapens en airsoft guns

De politie ziet ook veel nepwapens en airsoft guns die ingeleverd worden. Wapens of speelgoed dat lijkt op echte wapens zijn verboden. Airsoft guns mag je alleen in huis hebben als je ook lid bent van een airsoft vereniging.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!