Leider Bende van Venlo wil via rechter gratie afdwingen

© iStock
Frank 'Frenkie' Peeters, leider van de beruchte Bende van Venlo, hoopt volgende week via de rechtbank in Den Haag af te dwingen dat hij kan beginnen aan een reïntegratietraject, gericht op gratie.
Dat schrijft het Algemeen Dagblad. Dinsdag 18 augustus probeert Peeters in de rechtbank af te dwingen dat de overheid meewerkt aan zijn reïntegratie.

Vele moorden

Peeters zit al sinds 1996 vast voor zijn leidersrol in de Bende van Venlo, die in 1993 en 1994 verantwoordelijk was voor honderden geweldsdelicten en vele moorden in het noorden van de provincie. Slechts zeven daarvan konden door het Openbaar Ministerie bewezen worden. Peeters was een van de achttien leden van de Bende die uiteindelijk werden veroordeeld tot lange gevangenisstraffen.

Europees Hof voor de Rechten van de Mens

De leider zelf ging levenslang achter de tralies. Peeters beroept zich nu echter op een oordeel van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, dat in 2016 oordeelde dat een levenslange celstraf na 25 jaar opnieuw bekeken moet worden. Ondanks de Europese uitspraak blijft de Nederlandse Staat gratieverzoeken steeds afwijzen.