'8,5 procent krimp: niet eerder meegemaakt'

© Istock
De Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) roept de overheid op te investeren. Volgens de belangenvereniging is dit bij uitstek het moment om grote bouwprojecten uit te voeren.
De Nederlandse economie is in de maanden april tot en met juni met 8,5 procent gekrompen. Na een jarenlange stijging, kwam daar door corona abrupt een einde en belandde de economie in een afgrond waarvan de bodem nog niet in zicht is.

Historische krimp

Nog nooit eerder kreeg de economie zo'n tik. "Historisch gezien hebben we dit niet eerder meegemaakt. Niet in de financiële crisis van 2009 en ook in de jaren dertig was het niet zo erg", zegt Huub Narinx, directeur van de LWV. "We moeten niet in de kramp schieten. Tijdens de vorige crisis in 2009 gebeurde dat wel. De regering ging maximaal bezuinigen waardoor alles stil viel. Ik zie nu wel kansen. We staan er economisch heel anders voor en hebben voldoende geld om te zorgen dat de economie wel door draait", aldus Narinx.

Investeren

Narinx roept de gemeenten, provincies en grote organisaties op om geplande bouwprojecten eerder uit te voeren. "Als je de bouw weer op gang trekt, trek je ook toeleverende bedrijven op gang. Je moet nu echt stappen maken om te zorgen dat de klap in het derde en vierde kwartaal niet groter wordt dan het afgelopen kwartaal."

Vertrouwen

Lichtpuntje is het vertrouwen bij ondernemers. Dat zit weer in de lift. Afgelopen kwartaal stond de barometer op min 37, het laagste vertrouwen ooit. Gisteren werd bekend dat deze is gestegen naar min 19. Narinx: "Door alle maatregelen die we hebben genomen, ziet de ondernemer weer vertrouwen. Het is nog negatief, maar het is al stukken beter dan tijdens de lockdown."

Tweede golf

Toch blijft Narinx voorzichtig. Een tweede golf kan flinke gevolgen hebben voor de economie. "Iedereen probeert nu watertrappelend het hoofd boven water te houden. Je ziet weer geloof ontstaan en dat er geïnvesteerd wordt. Maar bij een tweede klap is de souplesse om daarmee om te gaan verdwenen".

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!