OM in hoger beroep tegen vrijspraak Chemelot

Het Chemelot-complex in Sittard-Geleen, met zo'n 60 fabrieken. © ANP
Het Openbaar Ministerie (OM) legt zich niet neer bij de vrijspraak van de Chemelot-organisatie. Daarmee krijgt het proces over ongelukken op het industriecomplex een vervolg bij het Gerechtshof.
Door dit besluit blijft voorlopig onduidelijk tot hoever de verantwoordelijkheid reikt van de Chemelot-organisatie, als houder van de overkoepelende vergunning voor het hele industriecomplex (zestig fabrieken).

Principieel

De vervolging van de Chemelot-organisatie als medeverantwoordelijke voor een aantal ernstige incidenten was het meest principiële onderdeel in deze grote rechtszaak.
Het OM had een boete geëist van 7,5 miljoen euro, maar de rechtbank sprak Chemelot vrij. Chemelot Site Permit, zoals de naam officieel luidt, was volgens de rechtbank niet medeverantwoordelijk voor de nalatigheid van individuele bedrijven.
De ongelukken die eind vorig jaar in de rechtszaak werden behandeld vonden bijna allemaal plaats in de periode 2015-2017.

Bij Chemelot Site Permit (CSP), houder van de overkoepelende vergunning voor het industriecomplex in Sittard-Geleen, zal het hoger beroep van het OM als een harde klap aankomen. Toen de organisatie vorige maand werd vrijgesproken, reageerde directeur Loek Radix nog zeer verheugd: “CSP kan niet als medepleger worden aangemerkt voor de ongevallen die plaatsvonden bij de verschillende bedrijven.” In hoger beroep staat dit punt opnieuw ter discussie.

Beroep Sabic

Eerder werd al bekend dat de zaak tegen chemiebedrijf Sabic een vervolg zou krijgen in hoger beroep. Vorige maand werd Sabic veroordeeld tot een boete van 10 miljoen euro, omdat het werknemers in gevaar heeft gebracht bij onderhoudswerkzaamheden. Bij twee incidenten raakten drie mensen zwaargewond, van wie er een korte tijd later overleed. Sabic tekende binnen een uur na de uitspraak al hoger beroep aan.

AnQore

Voor het veroordeelde chemiebedrijf AnQore is het proces nu voorbij. Zowel het OM als het bedrijf gaat niet in hoger beroep. AnQore is veroordeeld tot een boete van 360.000 euro. Dat was veel lager dan de eis van het OM van 2,5 miljoen euro. Het bedrijf heeft volgens de rechtbank monteurs bij onderhoudswerk in gevaar gebracht waarbij zeer giftig blauwzuurgas vrijkwam.
“Wij vinden de boete disproportioneel hoog, maar gaan niet in beroep. We vinden het belangrijker aandacht te besteden aan verdere verbetering van veiligheid dan bezig zijn met een zaak van vele jaren geleden", aldus de woordvoerder van AnQore.

OCI

Chemiebedrijf OCI Nitrogen is ook veroordeeld tot een boete van 360.000 euro wegens het niet op orde hebben van veiligheidszaken, waardoor een ernstig ongeluk gebeurde. In dit geval waren er geen gewonden. OCI was niet bereikbaar voor commentaar.
Het OM legt zich neer bij de veroordeling van AnQore en OCI. Voor het OM is het belangrijk dat de rechtbank een hogere boetecategorie heeft toegepast dan in de Nederlandse wet staat. De rechtbank volgde in zijn uitspraak het OM dat Europese milieuregelgeving sancties mogelijk maakt die doeltreffend, evenredig en afschrikkend moeten zijn.
Om die reden is het boetebedrag verhoogd, net zoals in het geval Sabic gebeurde. De boete is door de rechtbank gerelateerd aan de omzet van de bedrijven. OCI was niet bereikbaar voor commentaar.

Borealis

De zaak tegen Borealis was veruit de kleinste in dit proces. Het OM rekende het bedrijf aan dat het een fout maakte bij de melding van een brand. Volgens de rechtbank was de melding door het bedrijf correct, maar lag de fout bij de centrale meldkamer. Daarom werd Borealis vrijgesproken.
Het OM wil in hoger beroep tegen de Chemelot-organisatie dit onderdeel in elk geval opnieuw aankaarten, omdat de meldkamer onder verantwoordelijkheid valt van Chemelot.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!