Prinsessen Itteren na bewogen week: 'Nu is het feest'

De prinsessen van Itteren tijdens op de optocht © L1
Het had voor prinsessenpaar Carly en Helen uit Itteren een feestelijke aanloop naar carnaval moeten worden. In plaats daarvan werden ze het onderwerp van een rel die de landelijke media haalde.
De pastoor van Itteren weigerde de prinsessen de hostie tijdens de carnavalsmis. Maandag, tijdens de optocht in Itteren, konden Carly en Helen alsnog onbezorgd genieten van de vastelaovend.
En zoals dat hoort bij carnaval werd er op een ludieke manier aandacht besteed aan de hostie-rel. Een deelnemer aan de optocht was verkleed als pater en deelde nephosties uit, ook aan het prinsessenpaar. Een grap die Carly en Helen goed konden waarderen.

Landelijk nieuws

Voor prinses Carly I is carnavalsmaandag het hoogtepunt van de vastelaovend. Ze heeft Itteren ervaren als een hecht dorp. En die saamhorigheid heeft ze de afgelopen dagen goed gemerkt toen zowat de hele gemeenschap haar steunde na de weigering van de pastoor om haar en haar partner de hostie te geven. "Het was een heel bewogen week", zegt Carly tegen L1. "Ik had vooraf niet verwacht dat er zo veel commotie zou ontstaan. Ik had geen landelijke media-aandacht verwacht en dacht dat het binnen het dorp zou blijven."

Niet terugkijken, maar vooruit

Voor prinses Carly I is er nu genoeg over gezegd. "Dit alles hoeft geen staartje meer te krijgen. We gaan niet achteraf nog eens in gesprek met de pastoor. We focussen ons nu op de carnaval. We gaan dinsdag nog alles geven en dan is het klaar." De traditionele carnavalsmis werd uiteindelijk geannuleerd.

Steun van burgemeester

Ook burgemeester Wim Hillenaar van Maastricht was een van de toeschouwers langs de kant van de weg. Hij was in het Maastrichtse kerkdorp om het prinsessenpaar toe te juichen. "Zeker met de onstuimige aanloop is het leuk om de dames even te feliciteren", aldus de burgemeester. Wat hij zelf vond van de hostie-rel? "Het is niet aan mij om iets van de hostie-discussie te vinden. Ik heb geen enkele reden om aan de integriteit van de pastoor te twijfelen, maar het verhoudt zich lastig met de tijd waarin we nu leven. Dat voelt iedereen."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!