De duivel heerst op vastelaovesmaandag in Steyl

Vors Lucifer Maikel Smeets maakt zich klaar voor de optocht © L1 (Gerard Pansier)
Het is een traditie in Steyl die terugvoert tot 1883. De duivel neemt bezit van de straten tijdens de optocht door het kloosterdorp en zet zaken recht die krom zijn.
Het volkstribunaal Kaetelgerich wordt gemiddeld eens in de vijf jaar opgevoerd door vastelaovesvereniging De Kaetelaars, ook wel de Duuvels van Sjteyl genoemd. Maar ook zonder tribunaal waart de duivel door de straten.

Vors Lucifer

Elk jaar op vastelaoveszondag wordt geen prins carnaval, maar een Vors Lucifer uitgeroepen, die één jaar lang heerst over de Steyler duivels. Dit jaar is dat de 35-jarige Maikel Smeets. Op maandag trekt hij op de duivelswagen door de straten met daarop de ketel waartoe mensen worden veroordeeld. In de loop der jaren 'verdwenen' verschillende lokale, maar ook bekende mensen in de ketel. Onder wie Huub Stapel, Geert Wilders en Joop den Uyl.
Geschiedenis
De bijzondere carnavalstraditie van het Kaetelgerich en de duivels werd voor het eerst opgevoerd in 1883. Een ludiek volkstribunaal waarin beklaagden voor een rechter verschijnen om uiteindelijk te worden veroordeeld tot de brandende ketel van Vors Lucifer. Het is ontstaan na een faillissement van de Wolters Bank en de schrijnende werkloosheid die daardoor ontstond. Het Kaetelgerich wordt niet elk jaar opgevoerd, maar tijdens de jaarlijkse optocht rijdt er wel een grote Duuvelswagen door de straten van Tegelen.

2026

"Gemiddeld genomen proberen we het Kaetelgerich een keer in de vier a vijf jaar op te voeren. Dat ligt een beetje aan de jubileumjaren, want dan willen we het sowieso doen. Het volgende Kaetelgerich is zeker in het jubileumjaar 2026. Dan bestaan we 13x11 jaar", zegt Opperduuvel Erik Goossens.

Toekomst

Om de traditie in ere te houden is er veel aandacht voor de jeugd binnen de vereniging. Met het initiatief Kaetel Kids proberen ze kinderen van 0 tot 10 jaar aan te laten sluiten bij de vereniging.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!