Dit is (weer) het best gewaardeerde station van Nederland

Station Klimmen-Ransdaal is al jaren het populairst. © NS
Station Klimmen-Ransdaal staat nog steviger bovenaan de lijst met meest gewaardeerde stations van Nederland. Het Zuid-Limburgse station krijgt een ruim 8,7 van de reizigers, een recordscore. Vorig jaar scoorde het nog een 8,3.
Dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2023, een onafhankelijk onderzoek door I&O research in opdracht van NS en ProRail.

Onderzoek

Zo’n 83.000 reizigers werd afgelopen jaar gevraagd wat zij van hun station vonden. ProRail en NS voeren dit onderzoek elk jaar uit om te weten hoe reizigers over de stations denken en waar nog verbeteringen doorgevoerd kunnen worden. NS is beheerder van alle stations.

'Goede sfeer'

Stationsmanager Ron Lenssen is trots op 'zijn' station. "De stations op de Heuvellandlijn blijven goed gewaardeerd en Klimmen-Ransdaal steekt daar nog met kop en schouder bovenuit. Als je aan komt rijden vanuit Schin op Geul, dan ga je heuvelaf en zie je aan de linkerkant het mooie monumentale pand uit 1913 liggen. Er zit een leuk restaurant in het stationsgebouw waar de sfeer fantastisch is. We zijn trots op station Klimmen-Ransdaal als meest gewaardeerde station van Nederland." In het stationsgebouw is bovendien een in frikandellen gespecialiseerde friture gevestigd.
Traditioneel scoren alle stations op de Limburgse Heuvellijn goed. Landelijk gezien staan ook de stations Schin op Geul en Valkenburg in de Top vijf (op twee en vier).

Verbouwde stations

Stations die recent verbouwd zijn, stijgen in waardering, zoals station Maastricht en Roermond. "Reizigers vinden het wachten op de stations prettiger geworden en vinden het schoner", zegt NS-woordvoerder Arno Leblanc. "En we zijn nog niet klaar met deze stations." In Roermond wordt binnenkort het 'bordes' van het station aangepakt, samen met de gemeente. Ook de aansluiting met het busstation wordt in de toekomst nog verbreed. Dan hebben reizigers daar meer ruimte. Daarnaast komt er weer een bloemenwinkel op het station.
Op station Maastricht wordt het aanbod van winkels ook uitgebreid.

Blerick het minst gewaardeerd

Station Blerick wordt het minst gewaardeerd in Limburg en krijgt van de reiziger een 6,0. Het is een station dat altijd onderin de lijst te vinden is. Het station en de omgeving staan op de nominatie voor een opknapbeurt. Landelijk scoort het Brabantse station Lage Zwaluw het slechts (4,6).
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!