Scholieren in Panningen trappen carnaval af met zitting

W-Dreej kreeg het publiek goed meer tijdens de Boetegewoëne Bouwens-zitting © Robert Janssen
Geen natuurkunde, wiskunde, Duits of biologie. Maar Pruuf mar, Hoondervel en W-Dreej stonden vrijdagmorgen op het rooster van Het Bouwens in Panningen. Op de middelbare school was de traditionele Boëtegewoëne Bouwenszitting.
In alle vroegte kwamen honderden verklede en geschminkte leerlingen naar Het Bouwens in Panningen.

Poortcontrole

Veelal te voet, want dat is traditie op de middelbare school. Aan de poort volgde een controle. "We kijken of ze mogelijk drank of drugs bij zich hebben en dat nemen we dan natuurlijk af." zegt docent Rob Cremers. "Ook controleren we of ze mogelijk thuis al teveel alcohol hebben genuttigd, en dan mogen ze ook niet door."
Grote namen
Op het programma staan onder meer LVK-winnaars Prruf mar, Hoondervel en W-Dreej. Volgens docent en organisator Maarten Vaessen komt dat door de goede contacten. "Tamara Konings van Pruuf mar is collega-docent op een school in Deurne en de mannen van Hoondervel hebben kinderen op deze school. Die groepen treden dan voor een lager bedrag op. Anders is het ook gewoon niet te doen."

Thuiswedstrijd


Ook voor lokale artiesten is plek, zoals voor Janske Strik uit Grashoek. Zij is vierdejaars leerling. "Het was best spannend omdat ik zoveel mensen ken die in het publiek staan. Maar het was wel heel mooi."

Traditie bewaren

Docent Vaessen zegt dat de school hiermee een Limburgse traditie in ere wil houden. "Wij spreken Nederlands op school - ik ook trouwens - maar we willen aangeven dat het dialect bij ons hoort. En ook dat carnaval meer is dan alleen maar bier drinken."

Niet-vierders

Het is trouwens niet zo dat leerlingen verplicht zijn om te vieren. Voor de niet-carnavalisten is ook iets geregeld. "Deze kunnen in een ander gebouw meedoen aan yogales, Netflix kijken of spelletjes doen."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!