Gratis condooms in België, geen carnavalscampagne GGD

In Rekem worden 1000 condooms uitgedeeld. © iStock
Tijdens de carnavalsdagen in Limburg houden de GGD's geen actieve campagne om soa's te voorkomen. In het Belgische Rekem, vlak over de grens bij Maastricht, komen ze wel in actie. Tijdens een carnavalsevenement worden er 1000 condooms uitgedeeld.
Met deze actie wil de organisatie ‘veilig vrijen’ onder de aandacht ­brengen.

Festivalseizoen

In Limburg hebben de GGD's dit jaar geen actieve campagne rond carnaval. "Dat is geen bewuste of onbewuste keuze", vertelt een woordvoerder van de GGD Limburg-Zuid. "We doen dit bijvoorbeeld wel tijdens het festivalseizoen."

Veilig alcohol gebruik

De GGD Limburg-Noord laat weten dat ze op haar sociale media-kanalen vooral aandacht besteedt aan veilig alcoholgebruik tijdens de carnavalsdagen.

Ben je oké?

Daarnaast heeft de GGD wél de landelijke campagne van Stichting Rutgers: 'Ben je oké?' Daarin wordt ongewenst seksueel gedrag aan de kaak gesteld. Deze campagne bestaat sinds oktober 2018 en richt zicht op festivalorganisatoren, poppodia, kroegeigenaren, clubs en studentenverenigingen. Zij dienen te zorgen voor een 'veilige' omgeving.

Onveilig vrijen

In Rekem richten ze zich op het bevorderen van veilig vrijen onder jongeren. “Na de recente berichtgeving over toenemend onveilig vrijen onder jongeren zullen we tijdens ons carnavalsevenement duizend gratis condooms uitdelen aan de bezoekers”, zegt medeorganisator Andy Derkoningen in de Belgische krant Het Belang van Limburg. “Met ons carnavalsdorp willen we niet alleen feestvieren, maar ook een veilige en verantwoordelijke omgeving voor alle bezoekers creëren.” Naast deze campagne richten ze zich in België ook op het tegengaan van wildplassen en het bestrijden van grensoverschrijdend gedrag.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!