VEH: Huiseigenaar betaalt meeste waterschapslasten

Een auto van het Waterschap © Waterschap Limburg
Woningbezitters betalen een steeds groter deel van alle waterschapslasten. Dat kan en moet eerlijker, vindt de Vereniging Eigen Huis (VEH). In Limburg is het belastingtarief dit jaar met een kwart gestegen.
Mensen met een koopwoning betalen gemiddeld zo'n 88 euro meer, en komen uit op zo'n 438 euro.

WOZ-waarde

Inmiddels is ruim 80 procent van de opbrengst van de waterschapsbelasting afkomstig van huiseigenaren. Dat komt vooral door de stijging van de WOZ-waarde, die als basis dient voor de berekening van de waterschapsbelasting. Sinds 2015 is de WOZ-waarde van woningen met 73 procent gestegen, tegenover 0,2 procent voor bedrijfspanden.

Beter verdelen

De belangenvereniging van huizenbezitters wil dat de waterschapslasten evenwichtiger worden verdeeld tussen woningen en bedrijven. Daarom vraagt de VEH de Tweede Kamer in te stemmen met een wetsvoorstel waarin verschillende tarieven worden geregeld.

Hogere tarieven

Waterschap Limburg liet in oktober al weten dat de tarieven flink zouden stijgen, ook voor agrarische bedrijven. In de provincie liggen de tarieven voor woningeigenaren zo'n 25 procent hoger; agrarische bedrijven moeten ruim 17 procent meer betalen dan vorig jaar.
De tarieven stijgen als gevolg van hogere energieprijzen door de Oekraïnecrisis, hogere cao-lonen en duurdere grondstoffen. Daardoor worden zowel het waterbeheer en de waterzuivering duurder. Ook moet het Waterschap de komende jaren veel geld uittrekken voor hoogwaterbescherming en het beperken van de gevolgen van toekomstige overstromingen.

Landelijke cijfers

Landelijk betalen huishoudens dit jaar 10 procent meer, terwijl dat voor agrarische bedrijven gemiddeld 3 procent is. Bij zes van de 21 waterschappen gaan boerenbedrijven zelfs (veel) minder betalen, zo concludeert VEH na onderzoek onder alle waterschappen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!