Ongeveer evenveel mensen overleden, minder vaak door corona

Afbeelding ter illustratie © iStock
Zo'n 13.200 mensen zijn vorig jaar overleden in Limburg. Dat zijn er net iets meer dan in 2022, toen 13.000 mensen stierven.
Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers.

Provincies

In de noordelijke provincies, Gelderland, Overijssel en Zuid-Holland overleden iets minder mensen dan in 2022, in de overige provincies iets meer. Die verschillen worden volgens het statistiekbureau vooral verklaard door verschillen in bevolkingsomvang en -opbouw. Zo wonen in Limburg bijvoorbeeld veel oudere mensen, waardoor de lichte stijging wellicht te verklaren is.

Coronavirus

Uit de cijfers komt naar voren dat steeds minder mensen overlijden aan het coronavirus. Van alle mensen die in de eerste negen maanden van 2023 zijn gestorven, was het virus bij minder dan 2 procent de doodsoorzaak. In dezelfde maanden in 2022 was het 5 procent, in 2021 ongeveer 13 procent en in 2020 zo'n 14 procent.

Levensverwachting

De levensverwachting stijgt. Een meisje dat vorig jaar werd geboren, zou gemiddeld ruim 83 jaar oud kunnen worden. Voor een jongetje is dat 80 jaar. Vergeleken met 2022 is de levensverwachting met drie maanden toegenomen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!