Wereldrecord: Limburger (57) leeft al 39 jaar met donorhart

Bert Janssen in zijn ziekenhuisbed na de harttransplantatie. © NOS
De 57-jarige Bert Janssen uit Herkenbosch leeft al 39 jaar met een donorhart en dat is een wereldrecord, volgens het Guinness World Records. Nog nooit is iemand zo lang blijven leven na een harttransplantatie. "Ik ga in juni een heel groot feest vieren", vertelt hij aan de NOS.
Janssen kampte als tiener met vermoeidheid- en gezondheidsklachten. Op 17-jarige leeftijd hoort hij dat hij aan cardiomyopathie lijdt, wat betekent dat zijn hart niet goed in staat is om zijn bloed rond te pompen.

Londen

Het is op dat moment in Nederland nog niet mogelijk om een donorhart te krijgen, maar hij komt in aanmerking voor een harttransplantatie in Londen. Als hij een week in Londen is, overlijden twee mensen bij een auto-ongeluk. Janssen krijgt het hart van een van hen. "Het was eng, maar ik had geen keus", zegt hij over de transplantatie.
Nu, bijna veertig jaar later, is Janssen "heel dankbaar" voor zijn donorhart. "Elke dag dat ik langer leef is een nieuw wereldrecord, een nieuw feest." Inmiddels is hij getrouwd en vader van twee volwassen zoons. "Ik kan uren wandelen en heb elf jaar lang gevlogen in een zweefvliegtuig. Ik kan er een heel mooi leven mee leiden."

Tientallen op de wachtlijst

Volgens de Nederlandse Transplantatie Stichting zijn er het afgelopen jaar 74 harttransplantaties uitgevoerd in Nederland. Eind vorig jaar stonden er op de wachtlijst 149 mensen. Die lijst is de laatste jaren gekrompen.
Het krimpen komt deels doordat er meer transplantaties zijn uitgevoerd. Ook zijn er mensen van de wachtlijst overleden of van de lijst verwijderd, omdat ze fysiek zwakker werden en niet meer in aanmerking kwamen voor een transplantatie.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!