Aandacht voor zelfdoding met beeld in Weert en Horst

Het beeld stond vorig jaar al op de Stationsstraat in Maastricht © Jean-Pierre Geusens
In Weert is vanaf 26 februari twee weken lang het beeld 'Stille Strijd' op de Markt te zien. Het grote en opvallende beeld van een jongen in een gele regenjas vraagt aandacht voor depressie en zelfdoding.
De jongen zit ingedoken met zijn hoofd naar beneden. Het beeld staat symbool voor de innerlijke strijd die steeds meer depressieve jongeren voeren.

Taboe

Wethouder Michèle Ferrière hoopt dat met het tijdelijk plaatsen van het beeld een taboe kan worden doorbroken: "Het is heel verdrietig om te constateren dat een steeds grotere groep jongeren ernstig last heeft van alle uitdagingen in het leven. Daarbij komt dat praten over psychische kwetsbaarheid vaak heel moeilijk is. Er is namelijk nog steeds veel taboe en (zelf)stigma hierom heen."
Ze vervolgt: "Daarom hebben wij het kunstwerk Stille Strijd naar Weert gehaald. Samen kunnen wij onze jongeren laten zien en voelen dat wij met ze meeleven en dat wij open staan voor het gesprek, want praten over lastige onderwerpen helpt echt."

Posters en activiteiten

Na de plaatsing van het beeld worden er ook posters verspreid door de binnenstad, met als doel om passanten na te laten nadenken over mentale gezondheid en om te inspireren hoe je hier makkelijker over kunt praten. Bij het beeld kunnen ook (zonne)bloemen worden gelegd of worden herdacht.
Ook worden er vanaf eind februari meerdere activiteiten gehouden die aandacht vragen voor zelfdoding.

Aandacht voor zelfdoding in Weert
22 februari: Kennissessie 'Leven met een suïcidale naaste'
2 en 9 maart: professionals in centrum Weert gaan het gesprek aan met voorbijgangers
5 maart: Themabijeenkomst suïcidale gedachten bij Zelfregiecentrum
7 maart: Informatieavond 'Luisteren en verdragen'
7 maart en 21 maart: Scholing 'Les Depress'
27 maart en 17 april: Training 'Lekker in je vel' voor jongeren

Doodsoorzaak nummer een

Het beeld Stille Strijd is gemaakt door kunstenares Saskia Stolz. Het werd vorige zomer in Amsterdam voor het eerst gepresenteerd, en reisde sindsdien door het land. Bij jongeren onder de 30 jaar is zelfdoding doodsoorzaak nummer één. Elke maand overlijden ongeveer 24 jongeren door suïcide. "Er rust een behoorlijk taboe op depressie, terwijl erover praten juist zo belangrijk is om het isolement te doorbreken. Dit beeld schreeuwt om aandacht", aldus Stolz.
Zelf heeft de kunstenares ook meerdere jongeren gesproken die één of meerdere suïcidepogingen hebben gedaan. "Veel van deze jongeren gaven aan dat ze het moeilijk vonden om met hun omgeving - met name vrienden, klasgenoten en docenten - te praten over hun depressieve gevoelens. Vaak heeft de omgeving helemaal niet in de gaten dat het mentaal niet goed gaat met iemand. Het taboe op het thema veroorzaakt eenzaamheid en onbegrip."
In Horst is het beeld vanaf 8 april twee weken te zien. De locatie is nog niet bekend.

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfdoding kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.

Vorig jaar stond Stille Strijd op de Stationsstraat in Maastricht. De reportage is hier terug te zien:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!