Waterschap schaalt op: crisisstaf staat paraat komende dagen

Hoogwater in Maastricht, begin januari 2024. © ANP
Waterschap Limburg heeft donderdag de coördinatiefase opgeschaald naar fase 1. Dat betekent concreet dat de crisisstaf paraat staat de komende dagen. Fase 1 is de eerste van in totaal vier fases (fase 4 is het hoogst).
Er is de afgelopen dagen al veel neerslag gevallen, en er komt nog veel neerslag aan. Ook is in België en Duitsland veel regen gevallen, waardoor de beken en rivieren de komende dagen extra water moeten afvoeren. De komende 24 uur wordt er volgens de organisatie nog zo'n 8 tot 17 millimeter regen verwacht.

Bodem is verzadigd

Een woordvoerder van Waterschap Limburg laat weten dat de bodem verzadigd is. Water wordt dus langzamer opgevangen dan normaal het geval zou zijn. "De gevallen neerslag, de neerslag die nog moet vallen en het verzadigde watersysteem zorgen ervoor dat de waterafvoeren en waterstanden nog steeds toenemen. We blijven dit nauwlettend in de gaten houden en nemen waar nodig actie", schrijft het waterschap.

Maas

De waterafvoer van de Maas stijgt de komende dagen en zal naar verwachting zo'n 1500m3 per seconde afvoeren. Dat is nu 1233m3 en dit is al iets boven het gemiddelde. Mocht het nodig zijn dan gaat het waterschap maatregelen ondernemen: dat is bijvoorbeeld het dichten van afsluiters en het inspecteren van waterkeringen.

Roer en Geul

Het water in de Roer zal zo'n 75 tot 80m3 per seconde afvoeren. In de Geul is dat zo'n 15 m3 per seconde. "Via de Centrale Regie Kamer in Roermond wordt de situatie voortdurend in de gaten gehouden", aldus het waterschap.
Begin januari was er in de provincie al sprake van hoogwater op sommige plekken. In Maastricht zorgde dat onder andere voor een beschadigde overlaatdam, waardoor tientallen woonbootbewoners hun huis uit moesten.

Woonbootbewoners Maastricht

De eerste groep teruggekeerde woonbooteigenaren in Maastricht moeten nu hun woningen toch weer verlaten. Dat heeft te maken met de sterke stroming die is ontstaan. Het pontje dat van de ene kant naar de andere kant vaart, mag vanwege de stroming niet meer varen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!