Universiteit Maastricht wil groeien in Heerlen en Venlo

De rechtenfaculteit van de Maastrichtse universiteit in de binnenstad © Jean-Pierre Geusens
De Universiteit Maastricht met 22.000 studenten zal voorlopig niet verder groeien. Wel zijn er ambities voor groei in Heerlen en Venlo. Dat zegt Rianne Letschert van de universiteit als reactie op de plannen van alle Nederlandse universiteiten om de ongebreidelde groei van buitenlandse studenten tegen te gaan.
"Wij willen regie hebben op de instroom van internationale studenten. Dat geldt ook voor Maastricht. Ongebreideld groeien gaat niet meer in Maastricht. Dus liggen onze groeiambities elders", aldus Letschert, voorzitter van het college van bestuur.

Krapte aan kamers

Op dit moment heeft 58 procent van de studenten in Maastricht een buitenlands paspoort. Kritiek is vaak dat die studenten na hun opleiding teruggaan naar het land van herkomst en dat er voor Nederlandse studenten te weinig kamers zijn. Volgens Letschert is er in Maastricht geen krapte aan kamers en blijft al bijna 30 procent van de buitenlandse studenten na hun studie in de regio.

Geen reclame

Universiteiten nemen nu zelf maatregelen om de instroom van 'internationals' te beperken. Er komen minder Engelstalige opleidingen, meer studies worden in het Nederlands aangeboden. Er wordt geen reclame meer gemaakt op internationale beurzen. En om te zorgen dat meer buitenlandse studenten hier blijven en hier gaan werken is er meer aandacht voor de Nederlandse taal. Ook met het bedrijfsleven en werkgevers wordt een meerjarenplan gemaakt om de kans op 'blijvers' na de studie te vergroten.

Nederlandse taal

Maar hoe ziet de universiteit er over pakweg vijf jaar uit? Letschert: "Dan zijn we nog steeds de Europese universiteit van Nederland met groei in Heerlen en Venlo. Dan hebben we de Nederlandse taalvaardigheid vergroot van alle studenten, ook de Nederlandse. Want als je de taal spreekt, integreert het makkelijker waardoor de kans om hier te blijven wordt vergroot."

Wetswijziging

Volgens Letschert is het van groot belang dat de universiteit zich kan blijven ontwikkelen omdat Zuid-Limburg een krimpregio is. "Als je kijkt naar de demografische ontwikkelingen dan hebben we internationaal talent nodig voor onze arbeidsmarkt. Denk maar aan Chemelot en de Brightlands campussen." Om de plannen van de Nederlandse universiteiten door te voeren is eerst een wetswijziging nodig. Want om het aantal studenten met een Engelstalige opleiding te kunnen beperken, waarbij bij de Nederlandse variant geen enkele restrictie kent, zal eerst het parlement moeten instemmen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!