Alliantie kernenergie heeft met alle gemeenten gesproken

Stockfoto © Istock
De samenwerkingsinstantie die in Limburg de komst van kleine kerncentrales onderzoekt, heeft inmiddels met alle gemeenten in de provincie gesproken.
Dat zegt coördinator voor kernenergie in Limburg Ruut Schalij. Provinciale Staten krijgen naar verwachting eind maart informatie over de bevindingen van de alliantie, aldus een woordvoerder van het college van Gedeputeerde Staten.

Kleine kerncentrale

De 'alliantie' bestaat uit onder meer overheden, fabrikanten van kleine kerncentrales, energiebedrijven en de industrie en kwam er op initiatief van de provincie. Schalij hield in Arnhem een presentatie over de samenwerking voor Statenleden van de provincie Gelderland. Ook daar is interesse in de aanleg van kleine kerncentrales, ook wel Small Modular Reactors of SMR's genoemd.

Animo

Het samenwerkingsverband in Limburg heeft inmiddels gesproken met alle gemeenten in die provincie, aldus Schalij. Sommige willen graag zo snel mogelijk beginnen met de aanleg van een centrale, andere zijn terughoudender. Ook bij de industriële bedrijven is 'heel veel' animo, ziet Schalij. Concrete plannen of locaties zijn nog niet in beeld, al zijn er wel verschillende locaties mogelijk, zoals chemieterrein Chemelot in Geleen.

Papier

Onderzoek naar draagvlak bij omwonenden van een potentiële locatie is volgens Schalij 'een vervolgstap', nadat een gemeente een concreter plan heeft ontwikkeld. Probleem daarbij is volgens hem dat zulke SMR's alleen nog op papier bestaan. "Je kunt niet ergens heen vliegen om er een te bekijken." Maar dat kan tot in het komend decennium duren.
De provincie meldt dat aan het einde van dit kwartaal informatie zal worden gedeeld met Provinciale Staten over "kennisdeling en het lopende haalbaarheidsonderzoek naar draagvlak bij gemeenten, industrie en NGO's". Ook worden dan 'locatiefactoren nader geduid.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!