Hostiediscussie maakt veel los: 'Alleen maar verliezers'

Het prinsessenpaar uit Itteren is de hostie geweigerd tijdens de carnavalsmis © iStock
Het nieuws dat de pastoor van Itteren prinsessenpaar Carly en Helen uit het dorp de hostie weigert bij de carnavalsmis, heeft voor de nodige discussie en opschudding gezorgd. Want hoe kunnen we omgaan met de leer van de katholieke kerk enerzijds, en anderzijds de manier waarop de maatschappij over dit soort situaties denkt?
De oplossing lijkt simpel. "We moeten de harde lijnen van het geloof wat meer loslaten en focussen op wat er echt toe doet."

Focus niet op seksualiteit

Dat zegt Raymond Hintjes. Als godsdienstleraar én gelovige pleit hij voor het opheffen van het taboe op homoseksualiteit binnen de katholieke kerk. "Dit is een hele treurige situatie waarbij er alleen maar verliezers zijn. Vooral voor het paar dat afgewezen wordt door de harde lijnen die de priester stelt", zegt de Roermondenaar. "Tegelijkertijd houdt hij zich aan de formaliteit van de kerk." Pastoor Paul Horsch zegt niemand pijn te willen doen, maar een man van het geloof en de kerk te willen zijn. "Volgens ons geloof is dit niet de goede manier van samenleven", aldus de pastoor.

Seksualiteit

Volgens Hintjes zit het probleem juist in die formalistische benadering van de leer en regels. "De godsdienst mag op een andere manier opgevat worden. Er mag veel meer naar gekeken worden als twee mensen die in een relatie zitten en samen leven, zorgen voor elkaar en anderen en van betekenis zijn in het dorp. Door de focus puur en alleen op de seksualiteit te leggen, gaat het juist botsen."

Borgharen solidair

Dat het een situatie is waar twee verschillende overtuigingen botsen, blijkt ook in buurdorp Borgharen, waar dezelfde pastoor werkzaam is. Daar heeft carnavalsvereniging de Beerbieters besloten de carnavalsmis af te blazen. "Voor de vereniging ontstond een situatie waarin het leek alsof wij een keuze moesten maken in de discussie die is ontstaan", schrijft de Beerbieters op Facebook. De vereniging geeft aan goede vrienden te zijn met het naburige Itteren en hun standpunt te begrijpen, en tegelijkertijd geen conflict te willen veroorzaken door een partij te kiezen. "Een escalatie van de ontstane discussie is dan een reëel gevolg. Voor nu zullen de Beerbieters, in samenspraak met de pastoor, de carnavalsmis in Borgharen daarom annuleren."

'Vastelaovend viere veer same'

De discussie is ook het COC Limburg niet ontgaan. Het bestuur van de belangenvereniging voor LBHTI+-personen noemt het een 'slag in het gezicht' voor de regenbooggemeenschap. En dan met name voor diegenen die lid zijn van de katholieke kerk: "Wat is er gebeurd met de leus 'Vastelaovend viere veer same'?"

Beweging op gang

Tegelijkertijd ziet de organisatie dat er een beweging aan de gang is binnen de kerk om te kijken hoe hiermee omgegaan kan worden. "We hebben al langere tijd goed contact met de Rooms-Katholieke Kerk. Tegenwoordig is er ook een progressiever geluid te horen vanuit Rome", aldus het bestuur van het COC. Zo besloot paus Franciscus afgelopen december dat koppels van hetzelfde geslacht voortaan gezegend mogen worden. "Maar met situaties zoals in Itteren lijkt het alsof hier de tijd stilstaat."

Verkennen

Volgens Hintjes komt dat doordat deze 'nieuwe' pastorale lijn nog moet landen in sommige parochies. Want ook hij ziet dat er binnen het bisdom veel gesproken wordt over deze thematiek. "Van de ene kant is er nu veel meer ruimte om te verkennen, van de andere kant zie je nog wel eens dat als het erop aankomt, toch een meer conservatieve benadering wordt gekozen."

Statement maken

Dus hoe kan hier in de toekomst op een goede manier mee worden omgegaan? Of blijft dit een punt dat voor discussie kan zorgen in een katholieke gemeenschap, maar ook met een gedachtegang die meer van deze tijd is?
De godsdienstleraar stelt dat we het nu eenmaal niet altijd met elkaar eens zijn. Dat blijft een feit, maar daarin kan volgens hem wel gekeken worden naar oplossingen. "Ga als pastoor van de kerk in gesprek. Kijk bijvoorbeeld of er een andere pastoor of misdienaar beschikbaar is die er minder moeite mee heeft om stellen van hetzelfde geslacht een hostie te geven tijdens de carnavalsmis." Daarnaast lijkt het hem goed om juist wel naar de mis te gaan, maar dat dan niemand de communie neemt. "Iedereen heeft tenslotte wel eens een zonde begaan om niet de communie te mogen krijgen. Je laat daarmee zien dat je de ontmoeting in de kerk belangrijk vindt, maar maakt ook op een respectvolle manier een statement."

In de toekomst anders

Dat er andere oplossingen mogelijk waren geweest, geeft ook het kerkbestuur van Itteren toe. "Er waren oplossingen die recht hadden gedaan aan het prinsessenpaar, maar ook aan het dilemma van de pastoor en hadden gepast bij een parochie waar gewerkt wordt aan gemeenschap en verbinding. We trekken het ons aan dat hiervoor niet is gekozen, waardoor Carly en Helen zich buitengesloten voelen. Dat was zeer zeker niet de intentie. We zullen hier in de toekomst anders mee omgaan."
Het prinsessenpaar, Carly en Helen, van CV De Vreigeleire uit Itteren © Jean-Pierre Geusens
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!